Menu

Nieuws 

De gepimpte containers van Friesland'96

 

11 Oktober 2017. Afscheid nemen doet soms zeer.

 

Buurt voetbal kampioen van Workum

 

Vandaag afscheid genomen van Jacob de Jong vele jaren met hem in het eerste elftal van Workum

gespeeld. Jacob was een grillige linksbuiten en ik stond op rechts. Hier staan we beide nog op de foto in de jaren 90 waarbij we buurt kampioen werden met de Ikkers. Het was een zaalvoetbal toernooi waaraan 12 buurten streden om het kampioenschap van de stad. Er werd gestreden op het scherpste van de snede waarbij je je ploegmaten van het veld die nu in een andere buurt speelden niet ontzag. Ik zit achter de beker was ook toernooi topscoorder en Jacob zit op dezelfde rij aan de andere kant. Mooie tijd met hem gehad op het veld en ook veel in de kantine en de kroeg. Jacob is maar 55 jaar geworden een hartstilstand werd hem fataal. Rust zacht. Weer een generatie genoot die niet oud is geworden. Van het concept des leven heeft niemand een program waren de wijze woorden van mijn moeder en dat telt helaas nog steeds. 

 

23 September 2017. Seizoen 2017 wordt afgesloten met slechtste vlucht van het jaar.

 

Jappie en Gerard op de seizoens afsluiting

 

Op de foto Jappie Bouma winnaar van de laatste vlucht en Natour kampioen van de club. En Gerard de Jong uit Hindeloopen die helaas moest stoppen met zijn geliefde hobby. Maar ondanks zijn slopende ziekte  nog effe een biertje haalde op de club. Mooi man.

 

Ik was er al bang voor, voor ons een lastige lossings plaats, hoofdzakelijk oost in de veranderlijke winden en een kale onervaren ploeg jongen mee. Kijk je korft zelf in dus niet piepen. Maar op de laatste vlucht nog een korf vol jongen verspelen wil toch niemand. Aan de andere kant ik laat ik de mand zijn werk doen al vanaf vorig jaar met de natour,dus de 62 die nu thuis zijn van de 82 hebben het naar behoren gedaan. Het is nu 18.00 uur dus er kunnen vanavond en morgen nog wel een paar na komen dus er is 75% thuis is toch nog aanvaardbaar. Na een laag hangende mist werden de korven om 10.30 uur in Asse Zelik een plaatsje in de buurt van Brussel geopend. Maar liefst 10.564 duiven gingen richting Friesland en omstreken. In Biddinghuizen een echt fries dorp maar niet heus werd de eerste duiven gemeld. Hierna kwam neef Maarten Hakvoort op Urk met 4 duiven op de meldingslijst. Een klein reken sommetje hier in Workum leert ons dat we 13.28 uur moesten klokken om hier voor te zijn. Het lijkt er op de neef Maarten de hoofdvogel heeft te pakken (gefeliciteerd)het blijft toch familie, maar we moeten nog effe de officiële uitslag afwachten maar het lijkt niet verkeerd. Het was Jappie Heremans-Geerincks-Bouma die het zoet der overwinning mocht proeven. Hij klokte zijn 1e getekende op 14.36.22 en dit bleek genoeg voor de plaatselijke overwinning. De duif van de vliegende tuinman Willem Paul Folkerts deed er 3 minuten langer over en werd om 14.39.13 geklokt. Duif nummer 3 moest op de Brouwershof zijn de 17-565 werd om 13.41.03 geklokt. Dat dit een super duifje is blijkt wel uit de 3 prestaties die hij in 4 weken bij elkaar  vloog een 3e na 2 hokgenotes een 6e en vandaag de 3e. Vorige week zat hij bij de eerste 4 duiven en werd niet geconstateerd. En was dan dus ook in de top 4 plaatselijk terecht gekomen en was met vlag en wimpel duifkampioen geworden. Maar ook nu de uitslag telt en gaat deze vlieger niet op. Het verloop was erg stroef hier op de brouwershof maar de duiven die vandaag de thuisplaat hebben bereikt zullen volgend jaar weer een kans krijgen om zich te ontpoppen als toppers of  hopelijk zeer bruikbare duiven. In de club werd het vandaag tegen 163 duiven waarvan 82 van ondergetekende : 3-6-9-15-22-27-28-29-30-31-35-38-40-43-47. Niet een hoog prijs percentage maar ze hebben die nu thuis zijn een hoop geleerd en dat was het hoofd doel om ze toch vandaag te spelen. Volgend jaar nieuwe kansen om het hok weer op een hoger nivo te krijgen. Gerard bleek bij buur Gento op bezoek te zijn en kon ondanks de trage aankomsten toch weer genieten van de aankomsten van mijn duiven.

 

22 September 2017. Op de club gaven ze me groot gelijk wat de lossings plaats betreft.

 

Ik laat eigenlijk nooit het achterste van mijn tong zien, probeer altijd positief te zijn op mijn site maar gisteren bij het bekend maken van de lossingsplaats was dat even iets anders. Nu zijn de verwachtingen van de wind richting misschien wel heel anders maar het blijft natuurlijk zwaar klote dat we daar gaan lossen. Zelfs een blinde weet dat er geen duif recht over het IJsselmeer vliegt om in Workum te geraken. Vandaar dat de afstand die onze duiven vliegen veel meer kilometers zijn dan die de rechte lijn aan geeft. Geen wonder dat we in de Acg eigenlijk weinig in de melk te brokkelen hebben. Maar dat zal wel nooit veranderen als we recht of nog meer westelijk gaan lossen. Koudum onze zuster vereniging zit hierdoor nog slechter. Maar dat terzijde. Toch vanavond bijna de gehele jonge garde ingekorfd. 82 in getal met nog 4 thuis die niet bol genoeg waren toch maar de gok genomen. We zien het morgen wel. De verwachtingen zijn niet hoog gespannen maar de conditie van mijn gevleugelde vrienden was super te noemen. Het verenkleed was daar in tegen wat minder. Maar ze moeten toch maar als jonge duif iets leren. Is het niet. De Comb Flapper- Mulder kwam met 2 duiven maar wel de allerbeste die ze op het hok hebben. Ben benieuwd hoe dat zal uit pakken. In een grijs verleden kwam Pier Venema met 1 duif op de club en speelde de eerste in de club en in groot verband. Een geweldige prestatie van duif en liefhebber. Maar je kunt de goden verzoeken want de week daarna kwam Pier weer met dezelfde duif op de club en ging er onderdoor. En dat was in Pier zijn glansrijke duivenmelkers bestaan nog nooit voor gekomen. Het kan verkeren. Voor morgen Succes en pak ze.

 

 

21 September 2017.  Waarschijnlijk zaterdag oosten wind en waar gaan we heen?

 

Eikels

 

Asse Zelik wordt de laatste natour vlucht waarom geen Tongeren of Maaseik met oosten wind.

 

Onze hoek wordt weer genaaid door het Afdelings bestuur en consorten. Ik heb zelf in de vlucht programma commissie gezeten maar de roep om oostelijk te lossen was voor sommige top spelers uit de walden de druppel en hielden er per direct mee op. Nu zit er nog 1 in de lossings commissie niet te filmen ik ben niet gauw kwaad maar dit slaat weer alles. Duivensport mooie hobby maar nu effe niet. Ben je de hele week bezig om ze super te krijgen en dat lijkt te lukken. Kan je nu op de laatste vlucht je hok leeg spelen met onervaren jongen. Met westen wind drie keer oostelijk lossen en nu gebeurd het omgekeerde. Voor sommigen bestaat geloof ik niet het IJsselmeer. Voor Harlingen maakt het niet uit hebben ongeveer dezelfde afstand maar wij in Workum moeten met onze duiven weer 20 km terug als de duiven door Noord Holland komen en het lef hebben over de dijk te knallen. Anders kunnen we weer een ritje doen. Je hoeft  niet mee te doen wordt dan gezegd maar wat moet je was Pontoise niet een goede leerschool. Ze hebben nog niets geleerd. Een beetje flexibiliteit was hier wel op zijn plaats geweest dat deden we de laatste 3 weken hier voor toch ook. De lossings plaats die eigenlijk de bedoeling was mochten we niet lossen dus waarom niet oostelijk.

 

Asse Zelik

 

17 September 2017. Kale Vink wint Gennep in Workum.

 

De gebr Vink Noordwijk

 

Op de foto de mannen Vink uit Noordwijk naast Ad Schaerleackens duiven beginnen hun soort duiven ook in Workum  zich goed te manifesteren. Dit keer was 100 % procent Vinkie met een geweldige afstamming. Vader en moeder werden gratis gehaald en dat is weer duivensport van de bovenste plank. Bedankt en klasse mannen.

 

17-525

 

In mijn vorige stukje had ik er een hard hoofd in dat de duiven überhaupt los kwamen maar ik moet wederom de lossings commissie een pluim geven voor de prima lossing en thuiskomsten van mijn gevleugelde vrienden. Ondanks de vele buien op de vluchtlijn blijkt maar weer dat duiven zich daar weinig van aantrekken mits ze natuurlijk gelost worden in goede omstandigheden. Op buienrader was dat eigenlijk niet goed te zien maar dat moet toch goed geweest te zijn. Dus werden de korven om 12.30 uur geopend en konden 12.290 duiven de reis richting Friesland en omstreken aanvangen. Om 14.19 gingen de eerste 2 hier over. Toen klok slag 14.30 meldden zich 4 jonge kale rakkers. Het duurde effe voor ze op de elektronische klep liepen helaas waren er maar 2 die geconstateerd werden nog effe geprobeerd de twee duiven die niet geklokt waren   over de klep heen te halen maar ze weigerden op alle drie kleppen. Das natuurlijk erg jammer maar de twee die het wel deden werden geklokt om 14.31.48 en 14.32.17. Bleken de nummer 1 en 2 plaatselijk te zijn. Dus dat maakte weer veel goed. In groot verband hadden we ook nu weer met west in de wind weinig te zoeken. En werd het opnieuw een overwinning voor de Sneeker club maar dit keer was het Cor Silvius de zoon van Nico die oud Workummer Teake  Wouda te snel afwas. In de club speelde de vliegende tuinman Willem Paul Folkerts een mooie derde prijs met een vier jarige doffer. Hierna was Schalie Vinkie 2.0 gekweekt door Wim jr. en gebracht door Wim jr. uit Noordwijk die haar vierde prijs op eiste. In de club werd het vandaag tegen 187 duiven waar 81 duiven van onder getekende tussen zaten: 1-2-4-8-10-13-14-21-23-24-26-28-29-31-35-36-37-51-54-55-56-57-58-61-62-63. Opnieuw voor mij een verrassend resultaat met kale duiven die  ongelofelijk goed partij geven tegen oude duiven op stand en verduisterde jongen die door worden gespeeld. Effe kijken wat ik volgende week doe want hier en daar zitten er een paar die last van hun oogjes beginnen te krijgen. Er zijn 76 thuis van de 81 dus daar is dus niets mis mee. De jaarlingen die dit jaar het goed deden hebben vorig jaar Duffel 220 km als eindstation gehad en hadden het veel makkelijker dan de jongen die nu 3 keer Gennep hebben gehad 150 km. Dus misschien tot volgende week en anders gaan we de winter slaap maar in.

 

16 September 2017. We staan weer in Gennep.

 

mooie luchten boven de brouwershof

 

Gisteravond 81 jonge duiven ingekorfd er zitten nog 6 thuis die in de loop van de week nog zijn thuis gekomen maakt er 87 van de 90 van vorige week. In de club zijn er 187 duiven. Lijkt er op dat het vandaag moeilijk wordt. Hier breekt het mooi open en het zonnetje probeert voorzichtig zich te laten zien. Rest er niets anders dan de site in de gaten te houden waar de lossings berichten op verschijnen. Ach dan de thuis gebleven duiven maar effe een badje geven en de hokken effe kuisen zoals de Belgen dat zo mooi zeggen. Maar nu eerst koffie want ik heb heerlijk uitgeslapen. Want een vroege lossing zat er toch niet in. Succes als ze los komen en anders hebben we morgen ook nog. Wat ook weer een mooi leer proces is voor de jonge garde. Later....

 

10 September 2017. Billen knijpen gisteren.

 

Regen front in de Zuid west hoek

 

Ondanks het vele regen water die de jonge garde moesten trotseren weer super trots op mijn kale rakkers.

 

Als je de jongen niet speelt op de jonge duiven toer is de natour eigenlijk de enigste optie om ze nog wat weg wijs te maken op de wedvluchten. Natuurlijk hebben we hier in Friesland het fenomeen "taartvluchten"maar dan wordt het seizoen wel heel lang vindt ik zelf persoonlijk. Dus vrijdag avond maar de jonkies ingekorfd. En dat heeft wonderwel goed uitgepakt. Ondanks de west zuid westen wind en het regen front waar de duiven door heen moesten om weer in de zuid west hoek van Friesland te geraken. De lossings commissie heeft goed gegokt en de verliezen vallen hier op eigen hok reuze mee. Inmiddels zijn er 83 thuis van de 90 en dat mag ondanks de pittige omstandigheden goed te noemen zijn. In groot verband worden we zoek gespeeld maar dat weet je eigenlijk al op voorhand met west in de wind. Dan moet je je heil zoeken in de club waar de omstandigheden gelijk zijn voor elk hok welke in Workum staat. De mannen die de eerste in de afdeling pakken de heren van de Stouwe-Douma (Gefeliciteerd) hebben dezelfde afstand als ons beginnen om 16 minuten over drie te klokken en de eerste duif in Workum wordt 17 minuten voor vier geklokt. En doet er dus bijna een half uur meer over. Opnieuw stond Gennep op het programma voor de duifjes was er weer 150 km te vervliegen om weer thuis te geraken. Het sein los werd gegeven om 13.35 uur en de race tegen de klok en de elementen van de natuur konden beginnen. Om de meldings site kon je al zien dat de duiven slecht deze hoek in gingen. Normaal opent Swifterbant en daarna Urk het duiven bal maar daar vielen ze niet echt. Op de andere kant van Friesland bij Steenwijk kwamen de meldingen vlotter. Om 15.43.23 klokte Jappie Bouma met een Timmermans duifje het Workumer natour bal. Doeke Dam nam nummer twee voor zijn rekening en de beruchte Comb Flapper -Mulder pakte met hun eerste getekende de derde plaats. Daarna pakte Jappie nog effe plaats vier. En ook op de Brouwersdijk meldde zich om 15.47.34 de eerste atleet van het luchtruim. Een minuutje later was daar ook al hok genoot nummer 2. En daarna begonnen de jongen uit elke hoek zich te melden. In 13 minuten waren er een kleine 20 en in een half uur stond de teller op 51. In een uur waren er 75 dus ze kwamen leuk na. Bij het vallen van de nacht waren er 80. En vanmorgen nog 3 maakt dat de schade 7 duiven acceptabel mag worden genoemd. In de club werd het vandaag tegen 206 duiven: 5-6-16-17-18-19-22-23-24-25-26-27-28-31-32-36-44-46-47-50-55-56-57-58-62-63-66-68-69. Maar weer poetsen en veren ruimen en op naar volgende week. De weersomstandigheden en de wind blijven waarschijnlijk hetzelfde dus daar worden we in deze hoek niet blij van maar meedoen is soms belangrijker dan winnen. Al blijft winnen en leuke hobby. Ha ha. Oud Workummer Teake Wouda uit top en Twel speelt in onze Acg de pannen van het dak en pakt de zoveelste rayon overwinning. Ook bij deze gefeliciteerd Brijbek. (Is de Friese bijnaam voor (oud) inwoners van Workum)

 

9 September 2017. Opnieuw Gennep.

 

de duivenmelker op het club gebouw

 

Het lijkt er vandaag niet echt op. Er zijn 90 mee en 1 thuis gehouden dus vorige week zijn 91 van de 95 thuis gekomen. Wat het vandaag gaat worden wie het weet mag het zeggen. Mocht het vandaag niet gaan lukken rijden we morgen naar Weert. Vindt ik persoonlijk vreemd. Ik zou zeggen laat alles mooi staan als je weer gaat rijden raakt alles weer in de stress maar goed er zijn geleerdere mensen die dat beslissen. Rest er voor mij alleen maar wachten op hopelijk een goede beslissing van de lossings commissie. In de club zijn 206 duifjes mee ingekorfd door 8 liefhebbers.

Als ze vandaag of morgen los komen iedereen veel succes en pak ze.

 

2 September 2017. Mooie natour vlucht voor de Jonkies.

 

De godfather alias de Niergies met zijn nageslacht.

 

Op de Foto de 2001-1057854 alias de Niergnies (nog in blakende gezondheid en al 16 jaar oud)met zijn nageslacht deze zorgden vandaag voor een vol podium in de club.

 

 

Het was weer genieten met een grote "G" van de aankomsten vandaag. De duiven werden vanmorgen om 8.30 uur gelost met een kalme Noord Westen wind. Voor de jongen was het de eerste keer dat ze gelost werden met 15.731 medestrijders uit de gehele afdeling Friesland en omstreken. Op de meldingssite opende oud voorzitter Simon Zeeman uit Swifterbant het natour bal. En geleidelijk kwamen de meldingen deze kant op. Om 25 over 10 maar naar buiten gegaan want ook hier konden de duifjes bijna beginnen te vallen. Op 10.35 uur melden zich 5 tegelijk dat geeft meestal wat problemen met binnen lopen zo ook hier. Op 36 liepen de eerste 3 naar binnen de 2 andere deden er 2 minuutjes langer over. De eerste 3 klasseerden zich in de club ook als 1-2-3 tegen 249 duiven. Jappie maakte de top 6 vol met 3 duiven. Maar had 11 beloftevolle doffertjes al niet meer mee deze maakten op de jonge duiven toer al de blits. Ook Henk Mulder had grote problemen met het binnen lopen van z'n eerste duiven want daar hing de familie Buizerd boven de hokken. En moest genoegen nemen met plaats 9-11-12. Hierna melden zich nog eens 5 en daarna 7 zich op de brouwersdijk en stond de teller al op 17. Daarna nog eens 10 tegelijk dus dat telt mooi op. In 10 minuten 27 in het klokje van de 95 is plaatselijk natuurlijk niet verkeerd. In 24 minuten zijn er 53 en waren we al over de helft. In de club werd het vandaag: 1-2-3-7-8-15-17-19-20-21-24-26-28-29-30-31-42-43-44-45-46-48-50-52-55-56-60-66-72-75-76-78-79-80-82-83. Dat zijn 39 raak van de 83 prijsduiven in de club 1op 3 gerekend. In grootverband tegen 1646 duiven werd begonnen met 26-27-28. En hier wisten zich 56 zich op de uitslag te vliegen. Vanavond tegen het schemer meldde zich nummer 90 met nog 5 op den dool valt het met de schade mee. Mijn favorietje van Theo meldde zich als 29 ste op het hok en herstelde zich prima na een dagje te laat te zijn van de opleervlucht van Deventer. Maar weer een weekje poetsen en veren ruimen en op naar volgende week. Dan gaan we naar Weert 194 km. Als de weergoden ons  tenminste goed gezind zijn. Prettig weekend.

 

1 September 2017. De kale rakkers op reis naar Gennep 150 km.

 

Broertje Rooie Justin 2e NPO Wijchen 11.389 duiven

 

In de club waren vanavond 249 duiven van 9 liefhebbers. Ondergetekende heeft er 95 in het mandje gestoken. Indruk en conditie een 9 wat het verenpakje van mijn gevleugelde vrienden betreft een 6-. Hopelijk blijft het morgen een beetje droog met de verwachten Noorden wind wordt het weer pittig genoeg al blijft het maar 150 km. Verwachtingen voor morgen heb ik eigenlijk niet. Natuurlijk hoop je op een mooie vroege maar het belangrijkste voor mij tenminste is dat alles een beetje normaal thuis komt en niet teveel achterblijvers. We gaan eerste effe een nachtje slapen en gaan morgen heel relaxed duiven wachten want het gaat er natuurlijk om dat we wat duifjes overhouden voor volgend jaar die als jaarling wat mogen laten zien. Geen voorkeur voor doffers of duivinnen want ik speel volgend jaar toch met beide. Op Morlincourt heeft alleen Comb Flapper-Mulder 10 duifjes mee. Mijn grote vriend Jappie heeft bijna zijn gehele jonge duiven toppertjes mee op de natour. Ben benieuwd hoe ze het doen, zijn natuurlijk goed beleerd en hebben Niergnies al in de vleugels gehad. Ik tip hem dan ook voor de gehele top 3. Succes en pak ze.

 

27 Augustus 2017. Eerste opleer is hoopvol.

 

Kik Pierie Heerenveen

 

Gisteren was daar weer een opleer vlucht voor de jonge garde vanaf Deventer 97 km.

Om 8.30 uur werden de korven geopend en kon de 100 koppige jonge garde richting Workum toeren. Had ongeveer de helft al van een chipie voorzien dat waren de oudsten van het hele stel en hadden een paar weken geleden toen de jonge duiven toer eigenlijk begon ook al Deventer onder de vleugels gehad. Had de duiven thuis al in de reismanden van de afdeling gedaan dus werden ze niet over de inkorf antenne in de club gehaald. Maakt natuurlijk niets uit maar je komt nu niet in de club uitslag voor. Gelukkig hadden de eerste 2 die zich melden wel een chip om die op training werden geklokt. Wel effe gemeld op de meldings site om te kijken wat ze plaatselijk voor klassering hadden gehad. Bleken 1 en 4 in de club te zijn dus daar was niets mis me. De eerste die zich meldde om 9.40.31 was een Vinkie uit Noordwijk de tweede werd geklokt om 9.41.58 en was een halve Vink hier gekweekt. In de uitslag van de club was Henk Mulder de snelste hij klokte 9.40.57 en kreeg ze super. Een mooie 2e stek was er voor Chelly v/d Veer op 9.40.36. Maar volgende week beginnen de vluchten voor het natour kampioenschap. Om 10 uur waren er al 50 op de thuisplaat daarna vielen er grote gaten in de aankomsten. Toen ik 7 uur naar de club ging waren er nog 3 afwezig. Vanmorgen kwam, ik had hem nog niet gemist maar is en plaatje in de hand "Lesley Pride"van Theo is op zich zelf niet erg deze heeft waarschijnlijk iets meer geleerd als menig hok genoot. Maar hij moet er natuurlijk geen gewoonte van maken want de kinderboerderij is dicht bij als je snapt wat ik bedoel. Vanavond om 7 uur was er nog 1 dus de teller van de afwezigen is blijven staan op 1. Dus we kunnen terug kijken op een mooie en hopelijk leerzaam op leervlucht. Op de jonge duiven toer dendert Jappie maar door en grossiert in eerste prijzen in de club en ook in groot verband doet hij het niet onverdienstelijk. Dit maakt zijn oude duiven seizoen nog een beetje goed. Op Pontoise die eerste rottige fond vlucht verspeelde hij al zijn goede jaarlingen die als jonge duif super hadden gevlogen. Als hij slim is en dat is ie laat hij de fond de fond volgend jaar en speelt hij zijn toppertjes op de vitesse,midfond en super vitesse en zolang Afdeling Friesland dit voor mij prachtige vlieg programma behoud geniet ik ook elke week van de thuis komsten van mijn gevleugelde vrienden.  Een klein min puntje is natuurlijk de nieuwe aanwas van leden die in mijn beleving niet bij Friesland behoren maar goed wie ben ik een krabber uit Workum die het soms niet onverdienstelijk doet met zijn vliegende ratten. Vandaag weinig van de duiven gezien vanmorgen met Moeke op stap die gelukkig weer thuis is. En vanmiddag met mijn oude buurvrouw naar het MCL in Leeuwarden waar haar neef succesvol geopereerd aan slokdarm kanker. Hopelijk blijft die "K" ziekte weg en kan hij weer een beetje genieten van het leven. De professor die hem heeft geopereerd is (denk ik) de trotse vader van Kik Pierie die zaterdag zijn debuut maakte bij Heerenveen en dit zeer goed deed.

 

 

23 Augustus 2017. De jonkies zijn er klaar voor.

 

 

de jonge garde

 

Gisteren de jongen naar Lemmer gehad en waren 8 minuten sneller als de vorige keer met 10 km meer afstand dus dat is wel goed dacht ik zo. Alles in 1 keer op het dak. Het binnen lopen is een ander verhaal maar dat zal op de komende zaterdagen steeds beter gaan. Ik verwacht van Deventer op 95 km geen 95 stuks gelijktijdig op de Brouwershof. Ik kan me nog 1979 herinneren Marbehan jonge duiven met kale jongen wonnen we de attractie vlucht en gingen met de koelkast naar huis.Toen was verduisteren hier nog niet bekend en druppelen hadden we ook nog nooit van gehoord. In 1994 was ook hier het verduisteren doorgedrongen en wonnen we de Magnetron en een jaar later won ik op eigen benen de fiets en 2007 speelde ik 1-2-3 en ging met mooi wat zakgeld naar huis. Die attractie vluchten lagen ons wel en dan niet 1 duifje zetten maar gewoon het hele hok. Ben er nog nooit minder van geworden en die keren dat we niets wonnen ging alles naar een goed doel dus dat was het probleem ook niet. ha ha.

Nu zien de duiven er weer zo uit. De meesten staan op 2 a 3 pennen dus dan gaat de dekveer er uit. Hopelijk blijft het op de natour wat droog en kunnen ze wat ervaring opdoen. Voor de prijzen doen we dan toch niet mee tegen oude doffers en duivinnen op stand. En ingevlogen jongen. Helaas moeten ze een chip ring omdat ze anders niet mee mogen. Maar we kunnen ze altijd nog op training binnen laten lopen. Want hoe je het went of keert, ik heb een hekel aan voorschut te gaan. Met zoveel duiven mee. Duivenmelkers zijn net mensen ze horen wat of zien een uitslag en ze maken er weer een mooi verhaal van. Ach zolang ze nog over je praten ben je nog niet dood. En sa ist.

 

21 Augustus 2017. We gaan de boel weer opstarten.

 

THE BIRDS

 

Vandaag hebben we de 95 kale rakkers van 2017 weer van stal gehaald. Er stond weer een klein opleer vluchtje op het programma. Niet te ver weg natuurlijk want het was vanmiddag ondanks de hitte niet echt helder. Om 3 uur stond privé chauffeur Jappie met zijn mooie opleerwagen voor de deur. De duifjes werden gelost in Sondel een klein plaatsje tussen Balk en Lemmer. En na een minuut of 25 kwam de gehele armada aan gestoven. Maar naar beneden kwam nog niet in het woorden boek voor dus nog een half uurtje om het hok jakkeren. Dus lijkt met de gezondheid wel goed. Effe morgen afwachten want er kan zo weer een kleine coli uitbraak plaats vinden want stress doet soms rare dingen met de gezondheid. 

 

12 Augustus 2017.  Kommer en kwel met de jonge garde.

 

Pier en Yvonne

 

Pier Venema en zijn Yvonne aan het werk in de bakkerij

 

De feest tent van buur Teun heeft veel roet in het eten gegooid wat betreft de gezondheid van mijn jonge garde. Het heeft een dikke 14 dagen gekost om ze weer in het gareel te krijgen. Het coli virus spookte vreemd door het jonge duiven volkje. En hierdoor zijn er vele slachtoffers gevallen die ik moest opruimen. Inmiddels hebben ze de geest weer gekregen en knallen ze weer een uurtje om de hokken. En kunnen we straks weer voorzichtig ze beginnen op te leren. En wordt het opleer traject weer in gang gezet. Balk-Balk-Lemmer- Emmeloord en dan de opleer vlucht van de afdeling Deventer en kan de natour beginnen. Ik betrap me er zelf op dat ik iets minder fanatiek ben dan vorig jaar met de voor bereidingen van de natour. Dat heeft natuurlijk te maken dat ik vorig jaar eigenlijk op 0 begon met mijn vliegduiven. En nu een goed beleerde jaarlingen ploeg heb zitten die straks nog een beetje aangevuld moeten worden met de jongen van 2017. Vorig jaar waren mijn jongen verduisterd en nu zijn het al hele kale rakkers die vooral voor de ervaring mee moeten want mooie uitslagen verwacht ik er niet van. Misschien ben ik dit jaar wel heel gelukkig met de vluchten die ik niet mee kon doen. Dat begon al met de eerste fondvlucht Pontoise en nu ik de jonge duiven toer een beetje van de zijlijn volg. Vooral plaatselijk, we begonnen hier in Workum met 226 jonge duiven, vlucht 2 103 duiven, vlucht 3 102 duiven en op de vierde vlucht zijn er nog 76 ingekorfd. Jappie heeft ze wel goed speelde al 2 keer 1t/m 4 in de club en heeft nog een leuk ploegje zitten. Maar we zijn er nog niet en ook vandaag zijn de weergoden ons niet gezind. Opnieuw uitgesteld tot morgen. Terwijl ik dit neer tik trek het hier prachtig open en heeft de zon weer het hoogste woord. Maar het zal op de lossings plaats c.q. vlieglijn wel een stuk minder zijn. Heb nog wat jongen gekweekt voor een liefhebber uit Polen dus ook dit seizoen heeft weer geen geld gekost. Dat maakt het ook wel leuk. Ik weet nog goed dat Pier Venema dat tegen me zei. Die maakte er een sport van : hard vliegen en dat de hobby betaald werd van het geld van verkochte duiven. Toen maakte ik me er niet druk om een hobby mag wel wat geld kosten. En nu denk ik Pier had wel gelijk het is mooi geld om je hobby er van te bekostigen.

 

27 juli 2017. Duifjes weer los op de Brouwershof.

 

prachtig plaatje op de hokken

 

Ik deed er wel luchtig over maar inwendig knaagde het wel een beetje. Ze stonden er prachtig

voor en op Deventer kwam ze goed naar huis. De duiven een weekje vast en dat komt ze meestal niet ten goede want ook de regelmaat is belangrijk voor mens en dier. Wat coliachtige klachten, zoals braken en knal groene stront gaven dit wel aan. Niets aan gedaan want ze hoeven toch eerst niet mee. Vanmiddag maar effe open hok en dan de broekriem maar weer aan halen.

Weer de jonkies in het gareel brengen zoals ze dat noemen. Als ik de club uitslag van afgelopen zaterdag heb bekeken heb ik niets gemist ging in Workum niet zo soepel als de meesten gedacht hadden met die oosten wind. Jappie vetrok goed met 1-2-3-4 tegen 226 duiven. De eerste Workummer duif meldde zich om 10.17.06 goed voor een dikke 1400 meter en ( laatste) prijsduif  dus 75 meldde zich om 14.01.25 is 455 meter per minuut. En als ik de percentages hoor van wat er thuis is komt dat het humeur van de melker niet ten goede. En dan zijn we nog maar 1 vlucht ver. De verwachting voor zaterdag Z.W en 90% kans op water dus das ook niet hoopvol. Maar het is nog geen zaterdag mijn zus zit in Duitsland en daar is het helemaal hopeloos en dan valt het hier nog mee. Ik ga me maar weer richten op de natour. Is vorig jaar goed bevallen maar dat is geen garantie dat het dit jaar weer zo gaat. Ach we doen ons best en meer kun je niet doen als hok verzorger is het niet.

 

21 juli 2017. Geen jongen mee naar Gennep.

 

lastig opstakel voor het landen

 

Feest bij de buren is hier geen feest tenminste niet voor de duiven in overleg de tent een paar dagen eerder oplaten zetten door buur Teun die zaterdag 50 wordt. Met de gedachte dan kunnen de jongen er effe aan wennen en kunnen ze dan mooi vrijdag de mand in en zaterdag een beetje vertrouwd terug komen met dat witte tent zeil voor de kleppen. Dus de jongen los gelaten s' avonds de daken vol en geen 1 in het hok nu 2 dagen later nog 15 weg van het hok af verspeeld. En als klap op de vuurpijl een paar zieken zal wel door de stress komen. Nou dan maar op de natour met het hele koppel. Dan maar weer gezellig de jongen opwachten bij Jappie wie zei ook weer : elk nadeel heeft zijn voordeel. En zo is het.

 

16 juli 2017. Oud nieuws is ook nieuws toch.

 

De jonkies zijn allemaal thuis gisteravond klokslag 8 uur kwam nummer 49.

Missie geslaagd. Kreeg nog een appje van Wim Vink jr. Hun Friese top duif de 228 kweekt goed na

mocht hij van het vlieghok gaan en niet naar het kweekhok mocht ik hem van Wim sr terug halen naar zijn geboorte grond. Een mooi gebaar van de Noordwijkse midfond kanonnen.

 

Eindstand vit.

 

We zitten weer 1 en 2. Dit keer met de 550 en 551. Dit zijn twee jongen uit jouw '228

 

friese glorie

 

15 juli 2017. Eerste test voor de jonkies.

 

Woensdag  middag de duifjes effe naar Balk gebracht moest toch even aan de familie Henry Pander denken die vandaag van hun dochtertje afscheid moesten nemen. Diep triest. Ik wens de familie Pander veel sterkte om dit zware verlies te verwerken. Dan is duivensport maar betrekkelijk maar ook weer een mooie afleiding. De duifjes waren gelijktijdig met de baas thuis das niet verkeerd. Donderdag nog een ritje Lemmer en ook hier kwam de ploeg weer gelijktijdig thuis met hun baasje. Vrijdag avond 49 ingekorfd op Deventer das 1 derde van mijn gehele jonge duiven ploeg de rest gaat op de natour heb ik dan ook nog vier weken wat duifjes die hun kunnen mogen tonen. Om 8.30 uur gelost met Noord Westen wind en om 9.55 uur de eersten. In een half uur 39 stuks thuis. Nu om 12.00 uur mis ik er nog 6 dus das wel goed. Heb de jongen niet verduisterd maar schrok wel een beetje van de pennenstand. De meesten staan nog op 4 pennen met droog weer kunnen ze wel een aantal weken mee en anders bewaar ik ze wel weer voor de natour. Terwijl ik dit neer tik belt mijn zuster, moeke met spoed naar het ziekenhuis de zoveelste beroerte dus maar weer afwachten hoe dit afloopt weer een zorg meer.

 

11 juli 2017. Friese duifjes doen het goed in Afd 10.

 

race pigeons

 

Johan toppie

 

Hoi Hanjo,

 

Het ging gisteren buiten gewoon en dat is heel mooi !!
Jou soort zit zachtjes aan overal doorheen gekweekt dus pakt het goed.

 

Groeten uit Zuid Barge en succes !

 

 Johan

 

Met sommige mensen heb je een klik en hou je een beetje contact en je volgt elkaars prestaties en uitslagen. Mede omdat ze hier duiven hebben gehaald en die door hun goede stam duiven heen kruisen. En als het pakt is dat natuurlijk prachtig vandaar dat ik hier boven er effe aandacht aan wil besteden. Op eigen hok wordt het kort dag om de jongen op te leren. Nog 1 groepslossing en dan op 20 juli de gehele afdeling los in Gennep das toch in 1 keer 150 km. Heb ze zondag morgen effe naar Balk gebracht zal hemelsbreed een kilometer of 15 a 20 zijn. Waren voor mij thuis dus met de gezondheid zit het wel goed. Ik  zou ze deze week nog een keer naar Balk willen brengen moeten de weergoden wel een beetje mee werken. En dan vrijdag maar mee naar Deventer das 95 km. Inmiddels met Jappie de aankomst antennes geplaatst heb er nu negen dus voor elke invlieg klep. Het begint een beetje op Greenfieldstud van Eyerkamp te lijken ha ha. Ach als je er maar plezier in hebt dan is zo'n grote ploeg duiven verzorgen een prachtige bezigheid.

 

Bassie

 

Vroeger was mijn bijnaam Adje nu noemen ze me Bassie (Verkerk) in de club. Och je kunt met mindere liefhebbers worden vergeleken worden is het niet.

 

3 juli 2017. Effe rust op de Brouwersdijk.

 

het varkentje gewassen

 

Met de oude duiven is het varkentje wel gewassen dacht ik bij mezelf en heb nu een ruime ploeg jaarlingen die 17 vluchten  (dit jaar 13 ( 2 opleer) en 4 natour vluchten van 2016) zijn mee geweest. Waar ik wel een leuk ploegje 2 jarige van kan overhouden. De serie van mijn eerste duif in de club stemt mij tot tevredenheid deze was als volgt: 3-6-1-2-1-1-3-3-8-5-2-3-2-2-1-1-1 tel daar nog effe de teletekst plaatsen bij op 2-7-9 en 13-22 NPO tegen meer dan 11.000 duiven.

De prijs percentages vielen daarin wat tegen maar met een niet uitgeselecteerde ploeg jaarlingen spelen en de mand zijn ding laten doen is daar natuurlijk debet aan. Ben met vorig jaar 27 augustus begonnen met 113 jongen en daar waren 100 van over. En daar werd 2017 mee begonnen nu op 3 juli zijn er nog 73 van over. Ga terug selecteren naar 20 koppels dus de keuze is reuze. Opvallend vond ik wel dat de meeste verliezen die ik had onder duivinnen vielen en ook de vliegprestatie vielen wat tegen terwijl dat altijd mijn parade paardje was tijdens de vele jaren dat ik dubbel weduwschap speelde. Vanavond moest ik de weduwnaars nog de lucht in jagen om mijn jonge duiven naar beneden te krijgen die ik kwart over vier los had gelaten. Om kwart over acht was ook de laatste jonge duif weer in zijn afdeling. Duivensport mooie hobby ha ha.

 

25 juni 2017. Belgische overwinning in Workum.

 

stadsduiven

 

Vandaag werd de uitgestelde vlucht van Heusden-Zolder vervlogen uit Vuren. Voor ons was het een kleine 130 km. Het weerbeeld hier was echt niet beter als gisteren maar de lossings commissie heeft zijn best gedaan zullen we maar denken. In de club waren 129 duiven ingekorfd waaronder de 64 duiven die thuis hoorden op de Brouwershof. Ze werden gelost om 10.30 uur en om 12.11.38 meldde zich als eerste de Blauwe Belg gekweekt door Andre. Bleek de snelste in de club te zijn. Dus de derde overwinning op rij was een feit. Het vervolg was iets minder maar we zijn hier de laatste weken een beetje verwend geraakt. Maar een overwinning in de club maakt veel goed. Flapper/Mulder klokte duif nummer 2 om 12.13.03 en Henk Mulder maakte om 12.13.40 de top 3 vol. Gisteren de 113 jonge duiven geënt tegen paramixo daarna met de kwast de pokken entstof op de tere pootjes gesmeerd en als toetje de duiven gedruppeld tegen luis. Een leuk werkje als er toch geen duiven thuis kunnen komen. Ik had er 120 heb er 3 geruimd wegens gezondheids problemen dus zijn er 4 van het hok geraakt tijdens het uitwennen. Rest mij nog effe de club uitslag weer te geven: 1-4-13-14-17-19-21-24-25-26-27-28-29-30-31-32-34-38-41. In een uur waren er 62 van de 64 terug op hun kot. Weer een prachtig leer moment voor mijn jaarlingen ploeg die getrakteerd werden op een dag en een nachtje extra korf en dat hadden ze nog niet eerder mee gemaakt in hun korte vlieg carrière. Eind goed al goed. Op naar de volgende vlucht zullen we maar denken.

 

18 Juni 2017. Back on track.

 

neger zaad

 

Goed spul en Doutzen vindt het ook lekker ha ha

 

Gisteren weer genoten van mijn jaarlingen ploeg. Ik had er een hard hoofd in en een Pommereoulletje kwam vaak genoeg in mijn gedachten voorbij. Nog effe telefonisch contact gehad met Jappie en om 4 uur hier in Workum een duif klokken leek me een mogelijkheid. En klokslag 4 uur viel de Zwarte Vink op het klepje. Met Noord westen wind en westelijk wonen en bijna de 1200 meter aantikken is niet verkeerd. Een mooie overwinning in de club was het resultaat. In grootverband een top 10 plaats om precies te zijn 9e van 1861 is " poer best" Het gat met de tophokken hier in Workum lijkt gedicht we kunnen de heren Dam en Flapper- Mulder goed partij bieden met een wel een grote ploeg jaarlingen die alleen 4 natour vluchtjes hebben gehad. Ik zit er over te denken omdat dit jaar weer met de jonge garde te doen. Heerlijk een week of 6 rust, lekker zonder stress de jongen opwachten bij Jappie is me goed bevallen. En als de duiven onder etenstijd vallen heerlijk mee eten is ook niet verkeerd ha ha.  En in alle rust de jongen opleren en spelen op de natour. Maar we blijven duivenmelkers het kan zo weer anders zijn ook op de Brouwershof. Moet nog enten en kwastje tegen pokken staat nog in de kast en alles moet nog ontluist worden en ze moeten nog opgeleerd worden is me bijna teveel werk. Alle focus is op de oude duiven gericht. Ik wil gewoon een goede ploeg 2 jarige overhouden. Die goed beleerd zijn. Tot nu toe gaat het niet onverdienstelijk maar het kan nog harder en strakker. Maar toch overheerst de tevredenheid hoor. Inmiddels een mooi bod op mijn teletekst duiven maar commercieel zijn is niet mijn sterkste kant. Al denken ze daar in Drachten er iets anders over. Nu rest me alleen het wedstrijd verslag van Chimay 335 km. Het werd een late lossing. Om 11.20 uur  werden de 11.299 Friese duiven gelost. Waaronder ook de 176 Workummer duiven waaronder ook de 69 duiven van de Comb de Groot de Jong. Ik meen dat ik 70 mee had maar dat bleek niet zo te zijn. Er waaiden een stevige (Noord) westen wind en ik moet de Lossingscommissie en groot compliment geven het trok hier om een uur of twee mooi open het leek hier in Workum op prachtig duiven weer. Hoe het onderweg was weet in natuurlijk niet maar als ik bij andere afdelingen het verloop bekijk moet dat goed tot redelijk zijn geweest. Om 16.00.44 knalde de Zwarte Vink op de aankomst  antenne. Hij leek me een beetje verkrampt maar later in het hok had hij het hoogste woord tegen de thuis gebleven doffertjes. Dus dat viel mee. Ik dacht al bij mezelf als de eerste zo thuis komt hoe komt de rest dan thuis. Doeke Dam kon een beetje in het spoor blijven van de overwinnaar en klokte duif nummer 2 en 3. Op de meldings site stonden na een half uur alleen maar duiven van onder getekende en Doeke Dam zou de stroom zijn uitgevallen zijn aan de andere kant van Workum of hebben ze nog niets of melden ze alleen als ze vroeg zitten schoot door mijn hoofd. Er waren 2 liefhebbers die aan het werk waren dus die meldingen kon je niet verwachten. Ette Sikkes uit Tjerkwerd klokte met 6 duifjes mee duif 9 en 13 in de club en kon een beetje in het spoor blijven van de Groot- de Jong trein. In de club werd vandaag tegen 176 duiven 1-4-5-7-8-10-11-12-14-15-17-20-21-22-24-26-33-38-39-40-45-46-49-50-53-56-57. Met 59 prijs duiven in de club en dan 27 van de 69 in de punten klokken is weer goed genoeg voor vandaag. In de Acg tegen 1861 duiven 32 raak is ook weer aardig. Bij het klok afslaan om 19.00 uur mistte ik toch nog 11 das iets te veel. Maar bij thuiskomst zaten er weer 6 trouwe rakkers om mij te wachten om binnen gelaten te worden en vanmorgen meldde zich nog eentje dus er zijn nog 4 onder water. Maar goed de mand selecteert dus deze zijn niet goed genoeg met noord westen wind en 335 km. Op naar Volgende week. Zo als het gisteren op de club leek was er weinig animo voor de fondvlucht. Inkorven in Balk of Bolsward is een mogelijkheid. In ieder geval ik doe niet  mee al denkt Theo er iets anders over. Ben en blijf baas op mijn eigen hok. Ik heb me in het verleden al eens laten verleiden om een fond vlucht mee te doen en dat liep voor mijn duifjes zeer slecht af. De duiven waren perfect verzorgd en ingekorfd dus daar lag het niet aan maar ze waren die dag niet goed genoeg voor een dikke 500 km. En een ezel stoot zich niet 2 keer aan dezelfde steen. Is het niet. Prettig weekend.

 

 

17 Juni 2017. Zwarte Vinkie wint Chimay in Workum.

 

Zwarte vinkie

 

De 16-630 gekweekt uit Rainman 07-456 x Schalie Vinkie 13-825 zorgt voor de tweede overwinning op rij in de club en het vervolg was ook super te noemen. Morgen meer.

 

17 Juni 2017. Duiven nog vast in Chimay 336 km.

 

Gisteravond zijn er 176 duiven in gekorfd op de club waar onder 70 duiven van ondergetekende.

36 doffers en 34 duivinnen moeten de eer hoog houden. Ben net wakker en het is nu 9.30 uur. Het is hier ontzettend schier en dat had ik niet verwacht. Ook in Chimay is het dus niet goed genoeg om te lossen. Straks maar eens kijken wat de wind vandaag doet op buienradar. Met nog 4 doffers en 4 duivinnen thuis die niet bol genoeg waren want er werd noord - noord westen wind verwacht. Inmiddels twee duiven geruimd die er niet weer bij kwamen. Dus na 10 vluchten in het korfje geweest waren er nog 80 over van de 100 waar ik mee begonnen ben. Dus de mand selectie doet gestaag zijn werk. Opvallend vindt ik zelf dat er nog 4 duiven die nog geen prijsje hebben gevlogen. Maar deze hebben het geluk dat hun partner het wel goed doet. Dus mogen ze hun rol als weduwnaar of weduwduivin nog effe voortzetten. Zijn wel gewoon mee want stel je voor dat ze de geest krijgen en hun baasje verrassen op deze vlucht. Succes en pak ze. Vanavond weten we weer mee hoe deze vlucht is verlopen. De fond rakkers op St.Vincent zijn gisteren om 12.30 gelost dus houden we weer met een schuin oog de meldings site van Blauwband in de gaten. Ook hier in de Zuid West hoek zijn er duiven mee.

 

 

11 Juni 2017. Eerste in de club eindelijk een feit.

 

kleinzoon"Zoon Kampioen A.S.

 

Ik heb de foto al eens eerder gebruikt maar nu mag 16-710 met verve als begin foto op mijn stukje. Speelde gisteren de eerste van Weert. Kleinzoon Niergnies x Zoon kampioen 707 van mijn hof leverancier Ad Schaerlaeckens te Baarle Nassau.

 

We zitten in de vijfde week van het totaal weduwschap en het begint een beetje te lopen met de duiven. Een gegeven is dat duiven in de 6de week van weduwschap hun top kunnen bereiken. Dus daar hopen we dan maar op. Op Weert opnieuw een paar vroege in de club en dan hoop je dat de rest er zo achter aan komt. Dat was niet helemaal het geval maar na 10 minuten na de eerste geklokte vielen ze perfect op het klepje. In 7 minuten een stuk of 30 klokken is voor een snelheids man als ik toch wel ben. Genieten met een grote G. Volgens de klok mis ik nog 1 maar ze zijn er allemaal dus is er 1 over de aankomst antenne gestuiterd. Nu vielen de eerste duiven allemaal op het jonge duiven hok waar ik veel jaarlingen speel. Een kleine aanpassing die ik deze week heb gedaan is alles open zetten. Dit houdt dus in dat ze in de volière kunnen komen. En met een week als deze met veel wind en regen heeft dat geen problemen opgeleverd. Dan zou het gebrek aan zuurstof in het hok het probleem kunnen zijn. Een hok met droge mest methode kan dus ook goed spelen. In de twee schone afdelingen waren ze veel later. Maar daar heb ik weer 3 teletekst noteringen op gescoord. Dus vandaag een goede wisselwerking is het niet. De duiven in Weert werden gelost om 8.15 uur met zuidelijke winden maar vandaag was West ook rijkelijk aanwezig want in groot verband kwamen we er niet aan te pas. Toch speelde de 16-710 een verdienstelijke 14e tegen 1372 duiven tegen meestal veel oostelijke gelegen clubs. In onze eigenclub was ik bijna ook nog de klos want Rudi Hoekstra uit Winsum(1538 m) kwam nog akelig dicht bij. Maar als ik dan de snelheid van zijn eerste duif vergelijk met de snelste van de afdeling(1633 m) van Hylke van Dijk Leeuwarden en de snelste(1612 m) van de kuststrook Arjen Terluin en Harry van Andel Hijlaard is het maar een gewoon punten duifje in die contreien. Mijn eerste duif werd geklokt om 10.20.47 en had een snelheid van 1541 meter en is in deze hoek gewoon goed te noemen. Vindt ik zelf ha ha. Rudi klokte duif 2 en 3 in de club en pakte ook nog duif 5. Met 9 duifjes mee is dat natuurlijk gewoon goed. Jappie zat er vandaag ook weer goed bij klokte duif 6 in de club. De teletekst man van vorige week Henk Mulder kreeg een gevoelig klapje maar ik hoorde al in de wandel gangen dat daar de duiven ook op weduwschap gaan. Henk speelde op het nestje maar dan ben je wel heel gevoelig wat voor stand de duiven hebben. Meestal heb je dan 1 keer in de vier weken een stand waar een duif goed op presteert. Lucas Scholten uit Sneek herstelde zich ook weer geweldig na de klap van de eerste fondvlucht en pakte niet alleen de eerste in de Acg maar had al 3 van de 6 duiven thuis als de meesten in Sneek en Bolsward nog moeten beginnen te klokken. Op de fond hadden we niet mee dus konden we relaxt achter de computer de aankomsten volgen. De snelste duif van Workum werd geklokt door Ale Ypma maar hij speelt nog in de club van Koudum. Het zou mooi zijn als iedereen gewoon speelt in de club waar hij thuis hoort dat zou denk ik een hoop ergernis voorkomen. Maar helaas zal dat wel toekomst muziek blijven en zolang de kleine clubs nog bestaands recht hebben met een x aantal leden moet dat gewoon zo blijven. Want hoe je het ook went of keert Vitesse spel is gewoon een dorps of stads spel. Rest me alleen de club uitslag van vandaag 1-4-7-11-13-23-25-26-27-28-29-34-37-40-44-47-48-49-50-51-54-55-56 tegen 168 duiven. Opnieuw aan de magere kant met 22 van de 72 in de punten. Maar mijn jaarlingen opleidingsploeg doet het na mijn maatstaven prima. In de Acg leek het er wat beter op met 45 van de 72 in de punten tegen 1372 duiven. Op naar volgende week.

 

10 juni 2017. We zijn los in Weert 194 km om 8.15 uur.

 

Gisteravond 72 duiven in gekorfd. 35 duivinnen en 37 doffers.

Hier is de wind zuid west en op de lossingsplaats Weert zuidelijke winden. Wat moeten we er vandaag van verwachten is altijd een raadsel ook voor mij. Vorige week werden we in Workum verrast door 2 super vroege aankomsten. Kan dat vandaag weer, ik denk het niet. Eerst maar weer een beetje de prachtige meldings site in de gaten houden. Biddinghuizen,Swifterbant,Vollenhoven, Urk, Steenwijk zullen eerst wel weer verschijnen en dan beginnen we in Workum effe te rekenen hoe laat ze hier ook kunnen zijn. Geniet van de aankomsten en pak ze wordt altijd gezegd op de mooie site van Van der Stouwe- Douna en dat gaan we straks maar doen. Succes !!!!.

 

6 Juni 2017. Teletekst plaats op Chimay.

 

tt chimay 2017.

 

Ik hoor 2 plaatsen lager te staan want Johannes Pietersma Balk en Pieter Pander Wijckel staan er niet tussen. Ook zag ik op de teletekst uitslag meerdaagse fond van Limoges Bennie Homma Balk ontbreken terwijl ze toch wel hadden gemeld en in de compuclub uitslag staan. Raar. !!!!!!!!

 

5 Juni 2017. Ziekenboeg weer gevuld.

 

De 16--889 in de ziekenboog

 

Gistermiddag lag zij op de spoetnik niet van de zon te genieten maar had richting haar kot een ongelukje gehad. Poot gebroken dus effe mijn privé dierenarts gebeld en richting Doeke Dam in Idsegahuizum gereden waar we het gewonde duifje hebben opgehangen in de goede zin van het woord. 7 a 10 dagen in de hangzak en de breuk is weer genezen. Kost wel weer een paar kilo kaas maar dat hebben we genoeg op de fabriek ha ha. Hierna nog effe naar Heeg gereden waar Fokke Troelstra en prachtig plekje heeft voor al zijn hobby's. Het Scheffel duifje had daar dus haar nieuwe liefde gevonden en als je met weduwduivinnen vliegt is dat niet erg handig. Dus voor de tweede keer opgehaald en maar bij de kweekers ingegooid. Zien we aan het eind van het seizoen wel als we haar kunnen gebruiken voor de kweek. Is al een keer mijn eerste geweest dus ze kan het wel. De afstamming is ook perfect dus als kweekduivin wel bruikbaar. Zat effe op sbs 6 te kijken want nu wisten we in Workum wel dat het een teletekst vlucht was. Maar tot mijn grote verbazing staan mijn Balkster vrienden er niet op. Waar dat mis gaat weet in niet. Maar het lijkt me niet zo moeilijk om de top 10 van Compuclub op teletekst te plaatsen. Misschien wordt het nog hersteld maar de Tsjeu is er zo wel een beetje af. Bij deze Johannes Pietersma en Pieter Pander gefeliciteerd met dan maar een top 10 in de afdeling. Maar ik weet wel beter. Sta nu op een plaats waar ik niet thuis hoor. En ik gun iedereen zijn roem momentje. Ere wie ere toekomt.

 

4 Juni 2017. Workum staat weer op de Friese duiven kaart.

 

Henk Mulder met de winnende duif

 

Henk Mulder met een 100% Koelma Joure Duifje.

 

Gisteren een verrassende vlucht gehad van Chimay. Met 2 top plaatsen in de Afdeling Friesland'96. De duiven werden gelost om 9.45 uur met een westen wind niet de wind om in groot verband mee te doen op voorhand. Maar er zijn duidelijke andere winden onder weg geweest anders kan ik niet verklaren dat wij in Workum meededen voor de overwinning in Friesland. Het was Henk Mulder die zijn prachtige gebouwde blauwband doffer op het klepje zag vallen. Gekweekt uit duiven van Wim en Jolanda Koelma. Vanmorgen natuurlijk Henk op de foto gezet. En de winnaar effe bekeken. En natuurlijk de stamboom even bestudeerd vader is een broer van kras beauty in Joure zeer bekend en de lorris van Lindelauf via koopman maar vooral veel Leo Heremans bloed. Henk klokte zijn toppertje om 13.41.39 wat een snelheid 1419 meter betekende. En dit resulteerde in een prachtige 3e plaats van de gehele afdeling tegen 11.104 duiven. Op de brouwershof moest ik een minuutje meer wachten want om 13.42.39 werd "Blauwe Teus" geklokt Gekregen van Teus uit Muiden is een 100% van Heteren Doetichem duifje. Deze top duivin( speelde al 1-2-3 in de club) viel als een steen op de achterkant van het hok op de pannen. De jongen duiven in de volière schrokken zo dat ze dachten dat het een roofvogel aanval was.  Het duurde effe voordat zij weer op de nok pannen zat en liep toen direct op de mooie Habru spoetnik. Dit resulteerde in een ook nog prachtige 9 de plek in Afdelings verband. De derde aankomende duif in Workum was voor de heren Piet Flapper en Durk Mulder deze werd om 13.42.56 geklokt en was ook in Afdelings verband een top 20 plaats.  Dus het moet onderweg toch iets oost zuid oost in de wind hebben gezeten anders kan ik deze prachtige uitschieters niet verklaren. Kijk vorige week waren wij met zuid oost natuurlijk wel kanshebber op vroege duiven. Dus vindt ik persoonlijk dit een betere prestatie van de kop duiven in Workum. Maar wie ben ik denk ik dan. Vanmorgen was hier de pipa man Theo Pander die twee goudklompjes heeft meegekregen. Als tegen prestatie voor het prachtige jong uit zijn kweekwonder Lesley die ik van hem had gekregen. En weer onder een genot van een bakkie koffie heerlijk (ge) duiven (ge) melkt. Theo heeft een gevoelige klap gekregen op die eerste rottige fondvlucht. Maar zijn gedrevenheid en motivatie is er nog steeds. En dan komt het daar wel weer goed in Joure. Al kan het natuurlijk wel een paar weekjes duren. Want zo'n dreun komt wel effe aan. Das jammer maar ook in Workum zijn wij wel eens de man met hamer tegen gekomen. Rest mij alleen de uitslag plaatselijk van mijn duiven te geven en dat werd tegen 170 duiven verdikke weer 2 en toen 4,6,7,8,9,10,17,25,27,28,31,36,37,39,40,44,45,47,48. met 22 van de 74 in de prijzen is het weer redelijk tot goed te noemen. Met nog 3 duiven achter kan deze vlucht toch weer met tevredenheid worden afgesloten. Op naar de super vitesse van Zaterdag.

 

3 juni 2017. Het zal toch niet weer ?.

tt chimay

 

Mijn clubgenoot en collega Henk Mulder staat met een Koelma duifje veiliger. mooi man.

 

2 juni 2017. Op naar Chimay 335 km.

 

vroeg op de klep

 

Vanavond 38 doffers en 36 duiven ingekorfd maakt 74 dat zijn 9 minder als vorige week naar

Wijchen. 6 thuis gehouden waren nog niet in goede doen 5 van zondag en 1 kwam gister middag nog thuis. Blijkt dat er 3 zijn achter gebleven van de 83. Maar er zitten nog genoeg in het korfje om de naam Comb de Groot de Jong hoog te houden. Hopende op een goede lossing als ik zo buien rader bekijk voor morgen zitten er nog wat buien en onweer ongeregeldheden op de vlieg lijn. Maar goed ze zitten in de korf dus heb je er niets meer over te zeggen. Ik wens de lossings commissie veel wijsheid toe. En voor de wachtende duivenmelkers succes en pak ze. Zal morgen de meld site in de gaten houden want ook de Friese Limoges vliegers zijn onder weg. Ook altijd leuk om te volgen vooral omdat hier in de zuid west hoek nog al wat meerdaagse fond kannonen wonen.

 

31 Mei 2017. Super vitesse Wijchen bleek NPO vlucht.

 

Wijchen npo super vittesse.

 

Zit ik gisteravond effe op sbs teletekst om te kijken wat de rest van Nederland op de eerste fondvluchten had gedaan. Natuurlijk effe kijken of er ook bekenden opstaan. Kom ik mezelf tegen. Wat een aangename verrassing. Ik was al super blij met de Friese teletekst maar dit is ook super leuk. Nu weet ik wel dat je er mee dood gegooid wordt. Maar toch we staan er weer op. Mooi man. Nog effe een fladdelaar uit Sneek gehaald zat bij Troelstra uit Heeg. Maar de beste man moest nog biljarten dus maar effe bij de biljartclub weg gehaald ha ha. Was een Scheffel duifje blijft nu maar een weekje thuis. Zijn nestmaat doet het stukken beter maar het zijn natuurlijk niet allemaal goeie is het niet. Persoonlijk vindt ik het een super duifje maar ook ik kan er naast zitten.

Ik heb natuurlijk geluk gehad dat ik op de fond niet mee had. En dat laat ik denk ik ook maar zo. Er zijn vluchten genoeg om de jaarlingen te testen. Aan de andere kant er zitten weer 120 jongen te wachten om te laten zien hoe goed (slecht.) ze zijn. Bijgeloof heeft volgens mij elke duivenmelker,  Ik zei vrijdag middag nog tegen mijn neefje als de lijster en de houtduif hier weer achter zitten te broeden begin ik meestal hard te vliegen ( de duiven) wel te verstaan. Kan volgende week zo weer anders zijn. Dus we blijven kalm maar niet te hoog van de torenblazen. Of zo als het spreekwoord zegt hoge bomen vangen veel wind. Zaterdag komt een jeugdlid nog wat duifjes halen de laatsten uit het kweekhok. Je moet de jeugd maar weer in het zadel helpen. Al noemen ze de super vitesse soms een baby vluchtje. ha ha. Was trouwens wel de eerste die mij feliciteerde met mijn puike uitslag. Ook het Appje van Neef Maarten was leuk wat doe je nu daar in Workum tijdens het melden van de eerste duiven. Inmiddels een duif op gegeven in Zeeuws Vlaanderen je zou toch zeggen Wijchen met Z.O wind. Nog maar effe in de papieren duiken zal nog wel 1 zijn van Quievrain van vorige week.

 

29 Mei 2017.  4 topduiven en toen stopte de sneltrein van de Combinatie.

 

de goeie ouwe tijd.

 

Nog een eerbetoon aan mijn veel te vroeg overleden hokverzorger Douwe de Jong. Daarom speel ik nog steeds onder deze naam. De Groot de Jong. Ik weet zeker dat Jopie en Douwe super trots op mij zijn daar boven.

 

 

Afgelopen zaterdag een prachtige vlucht gehad. Een mooie vroege lossing en natuurlijk een groot wind voordeel ten opzichte van de rest van Friesland. Dat mag ook wel eens want meestal waait de wind uit de andere hoek. Maar goed dan moet je er staan. En het bleek dat er een aantal van mijn gehele vliegploeg die ik in de strijd had er zin in hadden. Opvallend dat de duiven in de twee schone afdelingen beter af kwamen dan de hokken met droge mest methode. Deze mest ligt er al van januari 2016 in. Dus vanaf dat de jongen werden gespeend tot nu waar de jaarlingen worden gespeeld. Kijk als jonge duiven hok stond alles open en konden ze in de grote ren komen. Nu als weduwnaars zit alles pot dicht. Zou dat het probleem zijn dat deze duiven veel minder naar huis kwamen. Zit te denken om alles eruit te halen of de hokken weer open te zetten overdag. Op nest was er weinig verschil in de aankomsten. Natuurlijk moet je het niet op 1 vlucht gaan afrekenen dus nog effe rustig blijven. Wat het verspelen betreft is er geen verschil. Dus het heeft te maken met de kwaliteit of vorm. En natuurlijk de hoeveelheid duiven in het hok. Zijn wel twee afdelingen met elk 26 duiven. In de 2 schone afdelingen zitten respectievelijk 18 en 18 doffers en duivinnen. Misschien iets meer zuurstof in die afdelingen. Maar het zit me niet lekker want ik wil op elke afdelingen vroege duiven klokken. Maar aan de andere kant alles tegelijk in top vorm geeft natuurlijk na weken ook een probleem want dan kan een vorm dip een zeer slechte uitslag veroorzaken. En nu kun je hopen dat als het ene hok het een beetje laat lopen. Het andere hok misschien weer goed of beter is. Wordt vervolgt. Het wedstrijd verslag was als volgt. Zat natuurlijk op de blauwband meldsite en zag dat er op Urk om 8.22 uur duiven vielen een klein reken sommetje betekende dat wij om 8.42 uur duiven moesten klokken om voor Urk te zijn. Dus om 8.30 uur lekker naar buiten om de duifjes op te wachten. Ik zat nog maar net of van achter het hok viel met een kleine boog een rooie. Mijn eerste gedachte was verdikke nog een jonge rooie Eyerkamp van gisteren. Maar toen hij direct naar binnen wipte in het weduwnaars hok dacht ik verrek de Rooie Justin. Hierna ging er een groepje van of stuk of 10 ook weer achter het hok langs richting Harlingen en Idsegahuizum. Op de klok stond 8.32.49 bleek niet genoeg voor de overwinning plaatselijk en in groot verband bleek overal nummer twee. Clubgenoot Doeke Dam bleek net iets sneller te zijn. Doeke klokte om 8.35.51 op een kleine 7 kilometer verder de snelste van alles. Een volbloed Pieter Veenstra duif gekweekt uit een 12 jarige doffer uit de Terminator was al eens beste fond duif WHZB van Nederland. De 15-889 heeft al diverse eerste en kop prijzen op zijn naam staan. Dus geen eendagsvlieg. Staat in de club ook bovenaan als As duif. Nog effe naar Doeke gereden want ik kreeg opdracht van de voorzitter van de kuststrook Jan Hoogland om Doeke op de gevoelige plaat vast te leggen. Haha. Daar heeft ie als zo'n hekel aan. Dus er maar effe naast gaan staan een  mevrouw Dam nam de foto. Mooi voor het archief. Doeke gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Maar goed terug naar eigen hok. Rooie Justin doet zo als zijn naam al verraad iets Wat opa Justin van neef Maarten op Urk ook diverse malen deed vroege prijzen in groot verband ook hier zit fondbloed in want hij speelde de eerste van Orleans. En nu zijn dat de eerste 2 duiven van Friesland op een super vitesse vlucht. De derde duif in club en groot verband werd geklokt op 8.33.02 was van de Comb Flapper Mulder. Duif nummer vier was kras Teus een volbloed van Heteren Doetichem met heel veel AS gehalte. Gekregen van Teus uit Muiden. Bleek nummer 7 van Friesland te zijn. Duif nummer 5 in de club was voor collega Henk Mulder en bleek nummer 8 van de afdeling. Dus maar liefst 5 Workumer duifjes op de Friese teletekst. Een prachtig resultaat voor een kleine club. Volgens mij staan we nu bovenaan in het club kampioenschap van Friesland. Nog effe compuclub afwachten op de definitieve stand. Zal morgen wel bekend zijn. In de club werd het vandaag tegen 186 duiven : 2,4,6,8,15,21,22,27,28,33,35,37,38,39,44,46,50,56,60. 19 van de 83 is wel erg mager maar wel super trots op mijn 4 eerste duiven de naam Comb de Groot de Jong  weer in de schijn werpers zetten. Ben ik toch goed bezig. In de Acg waren het er 41 van de 83 dat lijkt er iets beter op. Lang na genieten van dit prachtige weekend kun je natuurlijk niet want vrijdag staat Chimay 335 km op het programma met westen wind en dan staan we weer ergens onder aan op de bladzijde. ha ha. Maar dit nemen ze ons in Workum niet meer af.

 

 

28 Mei 2017. Een teletekst pagina om in te lijsten voor P.V.Workum e.o.

 

T.T Wijchen 27-05-2017

 

 

 

28 Mei 2017. Warkum Boppe in Fryslan 1-2-3 tsjin 11.389 douwen.

 

De winnaar en nummer 2 van Friesland

 

Doeke Dam met zijn witte raaf 15-889 en zijn Blackpool maat.

 

Wat mag ik me gelukkig prijzen dat mijn oom en tante in Hellendoorn gisteren 50 jaar getrouwd waren. Geen duifjes mee op de fond. Het hok wat eigenlijk mee moest mistte gisteren op 130 km gruwelijk. Toen ik gister middag weg reed uit Workum mistte ik nog 8 van de 83 en toen ik vanmorgen 8 uur thuis kwam zaten er nog 4 in de spoetnik. Schade valt mee.

 

 

28 Mei 2017. Gerard Vloedbeld 1e NPO Afd 10.

 

tt afd 10 Gerard vloedbeld

 

Vanmorgen om 8 uur de mailbox geopend en dan krijg je deze. Een prachtige mail van Gerard uit Meppel. Hij speelt met  de 15-1239696 tegen 4313 duiven op 541 km de 1e N.P.O. Mooi man

de leerling overtreft de meester ha ha. Gefeliciteerd met je prachtige overwinning. Ga zo door zou ik zeggen. Maakt mijn weekend weer goed. Het toeval wil dat ik in het voorjaar 4 eitjes heb terug gehaald uit deze duiven.

 

Hanjo,

 

Vandaag speel ik een 1ste NPO afdeling 10 op Sens met een nichtje van de 40.

De 40 was vorig jaar asduif dagfond in het Rayon en vandaag was de 40 mijn 6e duif op de 23e plek in de vereniging.

 

De vader van de 40 en van de 696 zijn broers en beide komen bij jou vandaan. 

 

Het zijn geweldige duiven.

 

Groeten van Gerard Vloedbeld

 

 

27 Mei 2017. Krekt net Theo op 10 secondes.

 

Klein zoon Justin

 

Kleinzoon Justin van neef Maarten op Urk.

 

25 Mei 2017. Een kater en Coli.

 

de jonge duiven afdelingen

 

Een mooie korte werkweek 2 dagen om precies te zijn. Maar het kwam de duiven niet te goede. Want er was effe tijd voor wat anders dan duiven. Een dagje Ajax of zeg maar gewoon 48 uur zonder slaap en dan ook nog verliezen. Wel een belevenis na München 88 Nederlands elftal, Ajax 95 Wenen nu Stockholm. Als Ajax europees speelt komen mijn neefjes altijd hier voetbal kijken. Het begon toen ze 10 en 12 waren met cola en chips. Nu zijn het neven van van 24 en 26 en wordt het een krat bier en snacks. En belofte maakt schuld aan het begin van deze Europese toer zei: Omke heel stoer als ze de finale halen gaan we er heen. Omke betaald en zo ging Dagobert Duck en kwik en kwak met zwagers zijn nieuwe BMW richting Zweden. Gelukkig hadden we alle drie een rijbewijs dus maakt dat de rit iets gemakkelijker. En kon er naar drie uurtjes rijden geruild worden. De terug reis werd een ander verhaal want skoll betekent proost en de oudste van de twee heeft dat iets te veel gezegd en kon dus niet terug rijden geen probleem er bleven nog twee over. 1364 km delen door 2 en 14 uren rijden door 2 komt je gezondheid niet ten goede. Eigenlijk komt het niet uit want ik zou fond spelen en er staat waarschijnlijk een zuid oosten wind zaterdag. Maar goed het zij zo. Alles gaat mee naar Wijchen. Dit heeft mede te maken dat ik zaterdag middag andere prioriteiten heb. Waar ik helaas niet onder uit kan. En ik als alles goed gaat natuurlijk mijn gevleugelde vrienden zo snel mogelijk op het kot  terug wil hebben. En dan past de fondvlucht hier niet in thuis. Das jammer want zo mis je de eerste fondvlucht maar Wijchen dan Quievrain en Sens ligt natuurlijk ook nog tot de mogelijk heden maar dan zijn we twee weken verder. Ach aan de andere kant we zijn bezig weer iets op te bouwen en met alleen vitesse - midfond dit jaar worden de jaarlingen ook wel aan de tand gevoeld is het niet. Inmiddels spookt het coli virus door de drie jonge duiven hokken waar elk 40 in zitten. Mooi op tijd zou ik zo zeggen want de jonge duiventoer begint nog lang niet. Toch opvallend dat al deze niet verduisterde duiven toch ziek worden. Zitten bijna allemaal in open volières en waren super gezond en trainden als gekken. Waarschijnlijk een duifje in de verkeerde afdeling gelopen. Ze zitten allemaal op leeftijd bij elkaar en dan kan een jongere duif dit waarschijnlijk veroorzaken of het moet zijn dat de vreemdelingen uit Zeeland de boel hebben aangestoken. De oudsten hebben het bijna alweer overwonnen want die vliegen en trekken al weer. De tweede generatie en derde zitten er nog niet fris bij maar kunnen natuurlijk ook gewoon op de natour. Want als ik kijk hoe hun voorgangers het doen als jaarling is daar ook niets mis mee. Wordt vervolgd. Ik kreeg nog een berichtje van de pippa man dat hij hier de eerste van de afdeling verwacht dat kan natuurlijk nog steeds maar ik denk dat hij dacht dat ik de Panderossa's op Pontoise (489 km) zou spelen. Maar helaas zat er een kinkje in de kabel in positieve zin van het woord.  De tijd van een nachtje overslaan ligt al weer jaren achter me. En dan heb ik het niet over de vele nacht diensten op de kaas fabriek. ha ha. Een stukje schrijven op de laptop in de achterbank van een auto die met 160 km per uur naar huis raced gaat me goed af dan zie je in ieder geval niet hoe mijn jongste neefje als Max over de Duitse autobaan manoeuvreert.  Zo eerst maar effe liggen want de oogjes worden zwaar. Je zou zeggen na vele liters redbull.

 

24 Mei 2017. Op naar Stockholm.

 

de finale

 

21 mei 2017. Jan de (mooi) Man.

 

Jan Reitsma

 

Als je drie weken geleden wordt geopereerd en er een nier wordt verwijderd die aangetast is door die rotziekte. En je broer die geen duivenmelker is de duiven verzorgd. Dus een weekje de duiven niet mee. Is dit natuurlijk een prachtige comeback van Jan Reitsma en zijn super duivin de "136". En dan gewoon de snelste van de Acg pakt met je eerste getekende tegen 3629 duiven en de snelste van het rayon "de Kuststrook" tegen 3453 duiven. Zal dit natuurlijk het herstel in positieve manier bevorderen. Jan het is je gegund. Een 100 % Heremans duifje waar de Olympiade, de Jan en Blauw Kampioentje meerdere malen in voorkomt. Wel moet effe genoemd worden dat de vader van dit duifje een zoon is van de Super 156 van Jappie Heremans Bouma. 8 eersten in de club en drie in groot verband. Die toevallig het kweekhok op de Brouwershof kwam versterken. Ook ik ben er goed mee alleen nog geen eersten in groot verband. Jammer genoeg. Maar in de ploeg jonge duiven van dit jaar zitten uit deze topper zitten 6 jongen dus er zijn nog kansen genoeg om dit ook te evenaren. Ook mijn grote vriend Jappie die zijn hokken had verbeterd kon nog geen potten breken maar heeft nu de weg naar boven ingezet en een mooie 2 plaats in de club voor zijn rekening nam ook het vervolg was goed te noemen dus krullebol ga zo door zou ik zeggen. Maar dat is hem wel toevertrouwd. Duif nummer 3 en 4 moesten op de brouwershof zijn en waren twee weduwduivinnen. Een heugelijk feit deed zich hier voor dat mijn eerste duifje een duif was van de pippa man Theo Pander uit Joure. Ze kunnen het dus wel ook in Workum aan de kust.  Bij de eerste 9 duiven zaten maar liefst 3 pander duifjes dus ook die hebben de weg naar de uitslag gevonden. De duiven werden om 9.35 uur gelost in Quievrain met een zuid westen wind als ik zo de uitslag bekijk in groot verband moeten er ook andere winden hebben gewaaid want anders kan ik niet verklaren dat de spreiding van de duiven prachtig is te noemen. Of de buien die er misschien onderweg waren hebben voor deze spreiding gezorgd. Zeg het maar ik heb in iedere geval niet de 310 km door de lucht mee gedaan. Als je dan 80 duiven mee hebt moeten er 24800 km afgelegd worden voordat alle atleten van het luchtruim weer om de hokken in Workum zijn gearriveerd. Dit lukte net niet. Met nog 1 duivin achter valt de schade mee. Was wel mijn beste jaarling dat maakt het extra zuur. En ook vanmorgen zat ze niet in de spoetnik. De club uitslag was als volgt tegen 198 duiven werd het : 3,4,7,10,11,12,14,17,18,19,25,27,29,30,32,35,36,38,42,43,45,51,57,61

en 64. Met 25 in de punten van de 80 valt het opnieuw niet tegen. En als je 66 prijsduiven in de club hebt kun ze niet allemaal prijs vliegen en aan een Verkerkje zit de club Workum al helemaal niet te wachten dus vindt ik het goed genoeg zo. Misschien iets eerder beginnen zou ik ook niet verkeerd vinden ha ha. Maar je kunt niet alles hebben in deze mooie sport. Ik geniet al weken van de prachtige aankomsten van mijn gevleugelde vrienden en daar gaat het toch ook om.

 

20 mei 2017. Opnieuw naar Quievrain.

 

Fryslan boppe

 

Vandaag een cursus dag in het Abe Lenstra Stadion.

Nog effe op de foto met de selectie die het de laatste weken wel erg af laten weten.

Maar goed het was weer een leerzame dag. Met als afsluiting een rondleiding door het stadion en daarna een warm buffet. Was allemaal goed geregeld. Onze locatie manager Tiede van der Velde maakte de vergelijking tussen ons bedrijf van Friesland Campina Workum met een voetbal club en wil als bedrijf net zo presteren als de winnaar van de Champions league. Nu zijn we al de grootste productie locatie met het kaasmaken maar er zijn nog genoeg verbeterings punten. Wat kosten beheersing,veiligheid,kwaliteit van de kaas en afvalwater lozingen betreft. Dus er zijn nog genoeg uitdagingen om aan te werken. En als hokmanager van de Brouwershof zijn er hier ook nog genoeg verbeterings punten om weer terug te keren naar de plaatselijke top. Wordt ook keihard aan gewerkt en tot nu toe gaat het niet onverdienstelijk. Maar we zijn er nog lang niet. Wat me wel deugd deed op de club was de opmerking van ere voorzitter Piet Flapper lid van de beruchte Comb Flapper-Mulder dat ik het morgen niet te gek moest doen hij duidde natuurlijk op vorige week  waar ik 7 duiven voor hun klokte. Maar de ene week is de andere week niet. Dus dat moeten we morgen maar weer afwachten hoe mijn gevleugelde vrienden op de thuisplaat vallen.

De duiven schoten er bijna bij in nog net op tijd om ze te pakken en in te korven.

Ik heb 80 duiven mee das 1 minder dan vorige week 44 doffers en 36 duivinnen. Heb afgelopen zondag nog drie duiven uit het Noord Hollandse gehaald en deze zitten nu nog thuis. Misschien volgende week mee op Wijchen. Hopende op een goede lossing en natuurlijk moeten de weergoden effe een paar uurtjes mee werken. Iedereen veel succes morgen en pak ze.

 

 

13 Mei 2017. De eerste vlucht op dubbel weduwschap.

 

 

Op de foto de jaarlingen die worden gespeeld op dubbelweduwschap vanuit het jonge duivenhok.

 

Na 5 dagen op weduwschap gingen er 46 doffers en 35 duivinnen op reis naar Quievrain. Voor het eerst van hun leven werd de 300 km grens overtreden. En ik moet zeggen de meesten zijn met vlag en wimpel geslaagd. Inmiddels zijn er 76 terug op hun kot op de Brouwershof. Ze kregen het vandaag niet kado. Het was hier toen de duiven moesten komen grijs en grauw en het water kwam met bakken uit de hemel. De duiven werden mooi op tijd gelost. Om 7.15 werd het startsein gegeven en kon de strijd tegen de kilometers en de elementen der natuur beginnen. Er moest tot 10.50.20 worden gewacht voor dat Witpen Beitske haar chipring vakkundig op de aankomst antenne plantte. Het bleek nummer twee in de club te zijn. De overwinning was voor Doeke Dam die zijn nest duif om 10.51.00 op zijn klep zag vallen. Wel met die verstande dat zijn hok 6 kilometer verder staat dan de mijne. De top 3 werd volgemaakt door Ette Sikkes die om 10.57.09 zijn toppertje verwelkomde. In de Acg lijkt Pieter Pander de hoofdvogel te pakken tegen 3919 duiven. En ook het vervolg van deze sympathieke Wijckeler smaakt denk ik naar meer. Er moeten nog twee clubs inzenden maar ik geloof niet dat Pieter zijn fraaie overwinning in gevaar komt. Gefeliciteerd, daar kan broerke Theo nog een puntje aanzuigen ha ha. Prettig Weekend. Op naar volgende week zullen we maar zeggen. In de club werd het vandaag tegen 231 duiven : 2,5,6,8,9,13,14,19,21,24,27,32,33,36,41,43,45,46,50,51,52,53,54,58,62,63,65,67,75,76. 1 op 3 gerekend. 30 raak van de 81 is nog een beetje onder de maat. Maar opnieuw dik tevreden.

 

7 Mei 2017. Dik tevreden over gisteren.

 

nieuwe aanwinsten

 

 

Vrijdag middag kwam mijn grote vriend Jappie hier met een korf vol duifjes uit Zeeland.

We hadden gezamenlijk wat bonnen gekocht van Arie Bustraan uit Heinkenszand. Een paar om mee te vliegen en een paar voor de kweek. Met geweldige afstammingen van diverse tophokken. Dit is voor mij de laatste keer dat ik duiven bij haal want anders zie je door het bos de bomen niet meer. En om eerlijk te zijn hebben de duiven die bij gehaald worden het hier niet gemakkelijk want het is nog steeds mijn eigen oude soort die hier als eersten op het hok vallen. En toch heb ik ze van vele goed willende liefhebbers uit de beste gehad. Klopt het toch wel dat duiven ook bij je moeten passen. Ook de gekruiste duiven komen hier niet aan de bak. Das jammer want je investeert veel geld in je nieuwe aanwinsten en het komt er eigenlijk niet uit. Maar goed dat hoort ook bij het spelletje. Je denkt altijd dat een ander zijn duiven beter zijn maar ook hier in Workum beslist de mand over het eind oordeel. Zaterdag hadden ik 83 mee op Heusden-Zolder 216 km en de oosten wind die er waaide beloofde veel goeds voor de leden aan het IJsselmeer. Hoe oost hij was betwijfel ik want alleen Urk kwam goed voor de dag. Een mooie harde leerschool voor mijn jaarlingen. Is het niet. Inmiddels 81 thuis dus das goed. Jammer dat nestduiven er niet als een speer naar binnen knallen want dan zag de uitslag er effe iets anders uit. Maar daar zullen wel meer liefhebbers last van hebben. Wat boven kijf staat is dat onze club genoot Doeke Dam een mooie Acg overwinning behaald tegen een dikke 2000 duiven. Gefeliciteerd Doeke. Mooi man. De duiven werden 09.45 uur gelost en om 12.40.41 drukte de 16-667 zijn gevoelige pootjes op de aankomst antenne in Idsegahuizum een klein dorpje onder de rook van Makkum. De winnende duif maakte een snelheid van 1267 meter per minuut. In Workum klokten de Comb Flapper- Mulder om 12.37.31 duif nummer 2 op 7 kilometer minder afstand. De top 3 werd volgemaakt door de vliegende tuinman Willem Paul Folkerts. Collega Henk Mulder werd vierde. En de 16-527 die op de brouwershof behoorde maakte de top vijf vol. Inmiddels de duiven in hun wel verdiende badje en daarna gaan ze op weduwschap. Eens kijken als de mannen en vrouwen dan een vervolg willen geven aan hun toch niet slechte prestaties van de eerste vluchten. Jan Reitsma die vorige jaar nog de snelste van de Afdeling klokte is donderdag succesvol geopereerd in Drachten. En ik wens hem veel beterschap en dat hij snel weer van de partij is op onze gezellige club met duivenmelkers.

 

30 April 2017. Treuzelende Nestduiven.

 

Nestduiven

 

Gisteren toch wel weer genoten van de aankomsten van mijn gevleugelde vrienden. Al was het binnen komen gisteren bij de eerste duiven een probleempje. Als je 6 de duif als eerste binnen loopt weet je wel dat je plaatselijk een tikje krijgt. Maar goed de jaarlingen doen het nog steeds naar behoren. Nog een weekje op nest dan heb ik de jongen groot en gaat alles op weduwschap hopelijk hebben ze iets geleerd en zal het binnen lopen veel beter gaan. In de club waren de heren Flapper- Mulder weer een maatje te groot en ook Doeke Dam geeft hun goed partij. Zijn ook de mannen die de laatste jaren hier de dienst uit maken in de club.  Dus het is nog geen schande dat je hier op iets te kort komt. We zijn ook nog maar net bezig om weer terug te komen op plaatselijk nivo. En met 1-1-2-3-8 op de eerste vijf vluchten heb je nog niets te klagen. Al wil je natuurlijk beter en beter maar je moet wel in ogenschouw nemen dat je met een heel onervaren hokje duiven speelt. En de andere liefhebbers met 2 en 3 jarige speelt en en de jaarlingen van deze liefhebbers de jonge duiventoer hebben afgewerkt. Zet dit af tegen 4 natour vluchtje tot 220 km van mijn jaarlingen "giet it best genoch". Gisteren zaten we in Heusden Zolder 216 km met variabele winden en dat gaf overal vroege duiven in de Afdeling. Met Theo Pander en zeer opvallend combinatie van Velzen Harlingen in de top van de uitslag. Ook Beute zat er prima bij. Is mijn grote vriend A.S ook weer effe stil over de Friese duiven. Ook mijn vrienden uit Doetichem Frans en Betsie van Heteren pakken hun tweede overwinning in groot verband. Terug naar het plaatselijk wedstrijd verslag. Om 10 uur los. En om 12.40.01 was daar op de lijnbaan de 15-630 van de kampioens formatie Flapper - Mulder die als eerste afdrukte. Met 1345 meter per minuut. Gevolgd door een jaarling die zijn roots heeft van Comb Koelma uit Joure. De top drie werd volgemaakt door Doeke Dam die stoer zijn eerste getekende effe pakte. Jan Reitsma die alleen met weduwduivinnen speelt zat er ook weer goed bij. Henk Mulder die het dit jaar probeert met nestduiven klokt duif nummer 7. En gelukkig dook mijn nestduivin de 15-506 wel direct in het hok en kon nog net een top 10 plaats veilig worden gesteld. Hierna gingen de andere nestduiven er ook in en hadden we toch nog 6 bij de eerste 16 in de club. In de Acg was Johannes Pietersma uit Balk de winnaar en ook Pieter uit Wijckel komt er aan. Op naar volgende week nog 1 keer Heusden- Zolder en dan gaan we hier de boel op scherp zetten want dat nestspel is wel veel werk. En met weduwnaars en weduwduivinnen spelen heb al ik van 1996 gedaan dus zal dat hier hopelijk ook wel weer gaan lopen. Maar het blijven duiven een geen robots. In ieder geval zal het niet aan de verzorging liggen want dat is het enigste waar je vat op hebt. Tijdens het seizoen. Prettige Zondag. Vanmiddag is het tijd voor een mooie wandeling met moeke die ondanks haar zware invaliditeit nog steeds mijn grootste supporter is van mijn duivenvolkje. En ook steevast zaterdags belt hoe is met de duiven gegaan. Mooi man.

 

28 April 2017. We gaan naar Heusden- Zolder.

 

Klein vervoer

 

Onze trouwe chauffeur van het klein vervoer was mooi op tijd om 20.00 uur zaten de duiven in de auto.

 

Vanavond 86 duiven in gekorfd. 40 duivinnen  en 46 doffers. Alles zit nog op het nestje. Eens kijken of we de weduwnaars van Doeke Dam en Flapper- Mulder een beetje partij kunnen bieden. Met nog 2 doffers thuis, waaronder de staartloze en een doffertje die woensdag thuiskwam. In de club 253 duiven helaas had Sjors Boersma niet mee want hij had bezoek gehad van een kat in het hok en als je dan duiven inkorft willen ze volgende dag verdomd slecht het hok in. Een wijs besluit. De afteleggen afstand is morgen 216 km. Wat de wind gaat doen zijn de geleerden nog niet uit. Maar ik ga uit van west. Dus komen onze duiven vanaf Bolsward dus hou ik morgen de roomse toer (kerktoren) maar in de gaten. Voor morgen iedereen succes en pak ze.

 

23 April 2017. De Sneek week is vroeg dit jaar.

 

Lucas gefeliciteerd

 

Lucas Gefeliciteerd.

 

Wat ik vorige week al verwachte gebeurde gisteren op Weert in onze Acg. Gewoon weg gespeeld in groot verband. Natuurlijk een geweldige prestatie van Lucas Scholten met zijn eerste getekende voorop die bijna de gehele top 5 voor zijn rekening nam tegen een dikke 1800 duiven. Maar mijn naam genoot "Johannes" Pietersma kon dit nog net verijdelen. Zegt weer alles over een indeling van het concours gebied. De lijn Joure - Sneek - Bolsward is mijn graadmeter. Vergelijk de snelheden en je ziet dat er een plaats in de ene Acg top is . Zet je hem (plaats) in de Acg waar hij eigenlijk thuis hoort niet aan de bak komen. Maar goed het zij zo. In Workum halen wij nog genoeg spel vreugde uit de club uitslag zolang we Ette en Rudie nog de baas kunnen blijven. Mocht dit anders gaan worden is dat ook weg. In Workum is al 1 liefhebber die al niet meer inkorft om dit feit. Je krijgt er twee leden bij en verliest hierdoor 1 lid die ook nog in Workum woont. Hoe krom kan het zijn. Voor de goede orde, het gaat gaat niet om betreffende personen maar gewoon waar ze wonen. Anders loopt mijn mail box weer vol en daar zit ik niet op te wachten. Ben misschien een beetje blijven hangen in de droevige dag die ik gisteren heb mee gemaakt en geen duif zien thuis komen want dat is het mooiste wat er is. Er waren al 66 toen ik op het klokje zag. In de club was Doeke Dam spekkoper en speelde een mooie eerste prijs tegen 282 duiven. De Comb Flapper- Mulder moesten vandaag genoegen nemen met een tweede stek. En de nummer 3 en 4 waren op de Brouwersdijk geland hopelijk zijn ze een beetje snel naar binnen gelopen. Want nestduiven zijn geen weduwnaars. De eerste was een duivinnetje van Henk Scheffel en staat na 2 vluchten 1e duifkampioen. De tweede was een kleinzoon van de "Niergnies". Wel opvallend was dat dit de enigste jaarlingen waren in de plaatselijke top 10. Inmiddels zijn er weer 82 van de 85 terug op hun basis en dat stemt weer tot tevredenheid. Op naar volgende week. De mand selecteert hier en dat gaat tot nu toe niet slecht. Nu eerste de duifjes een badje geven want dat hebben ze wel weer verdiend.

 

22 April 2017. We zitten in Weert 194 km.

 

makke duiven

 

Gisteravond weer 85 atleten van het luchtruim op reis gestuurd. Vorige week waren het nog 91 maar met 4 duiven in de ziekenboeg, opvallend dat het er 3 van de pipa man uit Joure zijn die ergens bij opgeknald zijn. Met verwonding aan krop,vleugel en borst been. De laatste van het viertal kwam zonder start thuis dus vermoedelijk een roofvogel aanval onder weg gehad. Blijkt dat er 2 zijn achter gebleven. En dat is onze club geen unicum want iedereen mist 1 of twee duiven van vorige week. Ik had gehoopt op een vroege lossing maar dat zit er vandaag weer niet in. Het is hier prachtig weer maar in Limburg dus niet. De wind waait weer uit de zelfde richting als vorige week dus opnieuw moeten onze duiven hier aan de bak. Toch waren de top 3 duiven van onze club in Acg A2: 1,3en 4 tegen 1811 duiven en dat is toch wel een prestatie van formaat. Eens kijken als we er weer een paar bij kunnen draaien tegen clubs die veel oostelijker liggen en dus een wind voordeel hebben en bijna de dezelfde afstand hebben als wij hier in Workum. We zullen het maar weer afwachten. Er waren in de club 283 duiven Met 1 liefhebster minder Chelly is ziek dus haar duifjes blijven een weekje thuis. Aan voorspellingen doe ik niet meer want al krijg je alle duiven door de handen met inkorven elk hok heeft zijn eigen normen en waarden. Mocht ik niet op de meldings lijst verschijnen ben ik op begrafenis van een zeer goede vriendin die haar strijd tegen die rot ziekte heeft verloren. Met Jolanda heb ik veel plezier gehad en was tot het laatst toe strijdbaar. Ze mocht helaas maar 54 jaar worden en dat is natuurlijk veel te jong. Te meer omdat je zelf ook in deze leeftijds categorie valt. Komt dit extra hard binnen. Lieve Sjol rust zacht. Ook bereikte me het droevige nieuws dat Riekele Groenveld uit IJlst zijn strijd tegen wederom deze rotziekte heeft verloren. Hij was samen met zijn vrouw een graag geziene gast op onze club tentoonstelling. Ook hier zijn mijn gedachten bij zijn familie. Om niet in mineur te eindigen geniet van de aankomsten en pak ze. Dan is duivensport een mooie afleiding om niet in deze droevige dingen des levens te blijven hangen.

 

15 April 2017. Zware dobber voor de onervaren jaarlingen.

 

De 574 weer op zijn jonkie

 

De eerste twee duiven van vandaag beide een jonkie van 5 dagen.

 

De seizoens start voor het echie werd een pittige. Allereerst een late lossing en daarna hadden de duiven te maken met een harde west noord westen wind. De jaarlingen kregen het vandaag niet kado, ook de oudere duiven niet maar die hebben al vaker met deze omstandigheden te maken gehad. Natuurlijk heb je heel veel duiven mee maar toch ben je ontzettend kwetsbaar als deze weinig ervaring hebben. Maar goed we zijn weer in opbouw en dat gaat vaak niet over 1 nachtje ijs. Er zullen in het seizoen nog wel meer teleurstelling op mijn pad komen. En dat is in 40 jaar duivensport nog nooit anders geweest. In mijn geheugen zijn gegrift 1979 Corbeil, La Ferte Bernard 1999, München 2005 en nog niet zo lang geleden hadden we twee keer Pommeroeul. Vandaag liep het gelukkig niet af op een vlucht met veel verliezen maar de 150 km die ze voor de vleugels kregen zullen er debet aan zijn. Een mooie vroege (14.43) in club,Acg en rayon stemt tot tevredenheid maar het vervolg had wat beter moeten zijn. In 17 minuten 7 duiven is wat mager maar na de klok van 3 uur begonnen ze toch redelijk naar huis te komen. In een uur waren er 60 en bij het klok afslaan om 4 uur waren er 73. Nu bij het vallen van de duisternis zijn er 85 van de 91. En dat valt weer reuze mee. Al twee gewonden duiven in de ziekenboeg gezet. Verwondingen aan het krop, gelukkig niet lek dus dat heelt weer snel. In onze club waren de heren Flapper-Mulder de snelste(14.41.04) van 309 duiven en als ik het goed heb bekeken zijn ze ook de snelsten van de Acg A2 tegen 1811 duiven. (Koudum moet nog inzenden.) Gefeliciteerd mannen maar adel verplicht. Ze zijn al jaren de te kloppen mannen in onze club. Onze computer man Jan Reitsma kwam met 14.41.55 nog dicht bij maar moest genoegen nemen met plek twee. En de top drie werd volgemaakt om 14.43.33 door de 16-574 die op de brouwersdijk thuis hoorde. We gaan weer met volle moed naar volgende week. Prettig weekend.

 

14 April 2017.  Op naar Gennep.

 

Gennep

 

Vanavond 91 dappere strijders ingekorfd. 44 duivinnen en 47 doffers. We spelen nog op nest met verschillende prachtige standen. Van kleine jongen, aangepikte eieren, grote jongen ect. Met deze kou is dat vermoedelijk geen probleem. En kunnen ze nu nog de strijd aan gaan tegen de weduwnaars. Als het een beetje beter weer gaat worden gaan ze hier ook op weduwschap. Want wat een werk om alle eitjes en jongen door de nacht te krijgen gelukkig heb ik wat voedster koppels zodat alles een beetje warm en in leven blijft. Met nog 2 doffers in de ziekenboeg en 1 duivin die moest leggen zijn er nog na de 2 oefenvluchten 94 van de 99 waar ik mee begonnen ben. Daarmee ben ik dik tevreden. Met de 15-510 alias 'Blauwe Teus"(duivin) en 15-686 alias de "Blauwe Vink" (doffer) als bovenste van de lijst wordt het seizoen aangevangen. Er zijn 86 jaarlingen mee dus laat ik de mand de selectie doen. Morgen vermoedelijk veel west in de wind dan zijn we eigenlijk in de Acg en rayon bijvoorbaat kansloos voor een top klassering. Maar we blijven hopen op een vroeg duifje die de boel gaat verrassen. Maar ik teken liever voor een goed verloop. En het liefst morgen avond alles thuis en het klepje dicht. In de club 10 bijna volle manden met 31 duiven maakt 309 duiven. We spelen 1 op 3 dus 103 prijsduiven. Ook de heren Boersma en Folkerts zijn weer van de partij en persoonlijk vond ik hun duiven de betere die ik in hand heb gehad en ingekorfd. Maar wie ben ik vorige week zat ik er ook al finaal naast. Dus we zullen het morgen wel weer zien welke duiven de 150 km als snelsten afleggen. Inmiddels heeft Jappie weer een ritje Berlikum voor me gemaakt en er weer een nussie prachtig Teurlings voer van A.S jr. en sr. in de schuur ligt. Ook nog effe het Compuclubstamboom programma  upgedate naar 9.02 en ik nu ook duiven in de cloud heb staan. Vandaag kwam mijn bestelling van Belgica de Weerd nog binnen. En we weer genoeg Begasol , BS en WN hebben voor het gehele seizoen. En nu maar hopen op wat geweldig vliegweer voor mijn gevleugelde vrienden. En zeg nu zelf lekker in het zonnetje duiven opwachten is lekkerder dan met een regenjas. Ik wens de Lossingscommissie veel wijsheid toe te beginnen met morgen. Veel succes en pak ze.

 

9 April 2017. De "Super Vinkie's" gearriveerd.

 

de super vinkie's

 

Een mand vol talenten uit Noordwijk voor de goede orde de vale en de rooie zijn Eyerkampjes.

 

Normaliter als je hok wil versterken doe je een belletje of een mailtjes naar liefhebbers die zich wekelijks in de kijker spelen. En meestal moet je goed gevulde beurs meenemen. Dit keer was het omgekeerd. Wim jr. belde mij of ik nog wat jongen kon plaatsen want ze hadden een super kweek, alles bevrucht en konden ze niet meer plaatsen. Ze werden verdeeld aan top liefhebbers in de buurt. En ook ik kwam in aanmerking voor jongen. Weer en gulle geste van mensen die de duivensport (lees sportiviteit) hoog in het vaandel hebben zonder financieel gewin. En als je al twee maal de beste midfond duif van Nederland gekweekt hebt zit er dus wel aardig spul op het kweekhok. Een frappant detail aan deze duiven is dat ze uit Friesland zijn gehaald. En wel bij Dick Postma Leeuwarden. Die wel met een goed gevulde beurs richting Dentergem reed en bij Gaby aanklopte. En dat de Vinken met uit Leeuwarden gehaalde eitjes en jongen geweldig slaagden. Was al jaren geen geheim meer. Nu is de cirkel weer rond zei eens een gevierde voetbal coach en zo is het. Het mooie van deze deal is dat Wim jr. met vrouw en zoonlief de jongen zelf effe bracht. En we gezellig onder het genot van een bakkie koffie effe hebben bij gepraat. Met een goed gevulde kofferbak oude kaas met een straat waarde van vele euro's. Ha ha. Werd weer afgereisd naar Zuid Holland. Ook maar 2 Flesjes beerenburg meegegeven want je moet die ouwe kaas toch effe weg spoelen. Is het niet. Zaterdag werden de Vinken in eigen club bijna uit de top 10 geknikkerd door hun eigen gekweekte duiven die bij club genoten hun vliegkunsten mogen vertonen. En dat geweldig doen. Fam Vink bedankt voor de rassige duifjes. Met deze ga ik spelen want er zitten al genoeg goud vinkjes op het kweekhok. 

 

 

8 April 2017. "Blauwe Teus" uit Muiden superieur.

 

 

blauwe Teus

Zo deze opleer vlucht zit er weer op. Volgende week voor het echie. Een verrassende kop duif of toch niet. Was in 2015 mijn beste jonge duif met een 3-5-8. Gekregen van Teus uit Muiden zoals de naam al verraad. Uit 2 rechtstreekse duiven van Frans en Betsie van Heteren Doetichem. Wel uit het beste wat er op de hokken van Verkerk-Koopman en Schaerlaeckens zit. Is voor het laatst op de vlucht geweest op 29 Augustus 2015. Vorig jaar weduwduivin en drie weken geleden op het vlieghok gezet omdat ik wat duivinnen te kort kwam. Vorige week op verse eitjes naar Heino en nu op 7 dagen broeden een 1e Deventer 237 duiven. Duif nummer twee kwam uit eitjes van Henk Scheffel Elburg. Duif nummer drie alias de "Drenkeling" werd niet geregistreerd. Deze heb ik in Balk uit de sloot gehaald toen hij in het water verdween in plaats het lucht ruim  te kiezen. De duiven werden in Deventer gelost om 12.45 uur met een vooral westelijke wind. Om 14.10.55 was daar nummer 1. Om 14.13.22 en 14.13.43 en daar tussen in de "Drenkeling" In een dik uur waren er 65 van de 93. Om 4 uur bij klokken afslaan waren er 82. En zijn er nu 88 om 20.00 uur. Nog 5 te gaan dus. Valt wederom niet tegen maar de echte vluchten moeten nog beginnen. In ieder geval lijkt de gezondheid in orde. Nog effe voor de show de uitslag van vandaag misschien lukt het wel niet meer dit seizoen. ha ha. Mijn grote vriend Jappie zit met zijn Familie in een vakantie huisje dus daar had ik geen last van maar reken er maar op dat hij en zijn duiven volgende week op scherp staan.

Traning 2 Deventer

 

8 April 2017. Opleervlucht 2 Deventer.

 

Gisteravond 93 duiven ingekorfd 91 in de klok 2 chippies werkten niet das jammer kan nog hersteld worden voor volgende week. 1 doffer vergeten, 1 doffer in de zieken boeg (kwam pas maandag thuis) en 1 duivin thuis die moest leggen maakt het totaal van 96 op 99 die vorige week zijn ingekorfd. Das niet verkeerd. Gisteren middag was Jan Valk uit Joure hier en kwam zijn bonnetje verzilveren. En ging met twee prachtige jongen weer van de Brouwershof. Opvallend is dat Jan hier komt er een oude kweker met de pootjes omhoog ligt. Na Mister Baarle Nassau was gister Beitske aan de beurt. Dat doet effe zeer maar deze duiven waren al op leeftijd en dan kan zoiets gebeuren. Denk ik da maar. We wachten vol goede moed op de lossing. Het is hier grijs en motregen. Gister avond 237 duiven door de handen gehad van 9 liefhebbers. Tip de duivinnen van Henk Mulder en hok 2 de doffers van Flapper - Mulder voelden zeer goed aan. Maar ik heet geen Gert Jan maar gewoon roepnaam Hanjo en een prachtige doopnaam Johannes en op beide namen ben ik super trots. Ha ha. Wordt vervolgd. Morgen komt Wim Vink jr. hier jongen brengen uit Noordwijk ik ben benieuwd. Maar dat zal wel goed zitten van Vader Wim senior heeft ze uitgezocht. Natuurlijk ligt de koelkast vol met oude kaas want dat vinden de mannen lekker. Voor wat hoort wat, is het niet.

 

2 April 2017. Valse start Heino.

 

Lossing Heino

 

Gisteren op 1 April maar geen stukje geschreven, is eigenlijk de dag om grappen te maken. Waar ik overigs wel erg sterk in ben. Maar dat terzijde. Vrijdag gehele vliegploeg op Heino ingekorfd, 99 stuks. De weersverwachting waren niet geweldig, maar dat viel reuze mee in de ochtend tenminste. Bleek ook wel aan de aankomsten van de eerste duiven. Om half Eén werd het grijs en motregen. Om 4 uur bij het klok afslaan 71 thuis. Bij het vallen van de nacht waren er 89. Nu zijn er vanmorgen nog 4 gekomen dus staat de teller op 93 dus dan valt alles weer reuze mee. Had ik gister in de pen gesprongen was het stukje een beetje negatiever uitgevallen. De duiven werden om 8:40 uur gelost en op de teller stond 74 km. Om 9.28 was daar het Vaaltje van Geerinckx en maakte 1543 meter per minuut. De vader is een rooie Belg gekoppeld aan een dochter van de "Zoon Kampioen" van A.S. Zij maakte de zoveelste 1e prijs uit deze lijn van deze Super kweekdoffer. En minuutje later was daar Witpen Beitske uit het nieuwe kweekoppel te weten Fredje x Beitske staat ook al op 7 overwinning in de club. Daarna regende het duiven en stond de teller in een half uur op 50 duiven hierna werd het wat moeizamer zoals ik hierboven al vertelde. Maar goed de kop is eraf op na Deventer zullen we maar zeggen. Blijkt toch dat jongen die 4 natour vluchten hebben gehad tot 220 kilometer het toch moeilijker hebben dan ik verwacht had. Dus er zullen nog wel klappen vallen. Maar we zetten door. De weg naar de plaatselijke top is ingezet. Er werden gisteren door 5 leden 173 ingekorfd. Ben weer toegevoegd aan het computer team en inkorf commissie. Vindt ik geen probleem heb ik jaren gedaan. Maar de gedachte nu een ander maar eens wordt je niet in dank afgenomen. Blijkt maar weer wat je in het verleden allemaal voor de club hebt gedaan telt bij sommige mensen niet meer. Ik zou zeggen begin een schoenenzaak of ga kanaries houden. Prettig weekend.

 

Meldingen Heino p.v.workum

 

 

26 Maart 2017. Belofte maakt schuld.

 

Durk en Lesley Pride

 

Durk Mulder met Lesley's Pride een prachtige jonge doffer uit het kweekwonder van de pipa man uit Joure.

 

Stamboom Lesley Pride

 

Vandaag kwam Lesley's Pride van de Pipa man uit Joure richting de kweekstallen van de Brouwershof. Gebracht door te te kloppen mannen in de club. Te weten Comb Flapper- Mulder. Durk bedankt voor het brengen. En natuurlijk Theo Bedankt voor je gulle geste. Een stamboom om van te water tanden. Met veel bewezen duiven op papier. Maar ook een plaatje in de hand. En je weet wat ze zeggen een goeie kun je niet kopen die moet je krijgen. Nog meer goed nieuws kwam er uit Noordwijk van de Fam Vink. Wim jr. vroeg of ik nog plaats had voor wat jongen uit hun roemruchtige kweekhok waar al 2 keer de beste midfond duif van Nederland is geboren. De reden was dat alles bevrucht was en ze niet meer konden plaatsen. Dat zegt wel wat over de gezondheid daar, is het niet. Noordwijk en omstreken maak je maar klaar. En ze brengen ze zelf. Kan het nog mooier, ik denk het niet ha ha. Nog contact gehad met Louis en Herman Pouw of ik niet liever eieren had uit hun rechtstreekse Gaby's duiven was aantrekkelijker voor mijn beurs. Kijk daar mag ik wel over mensen die mee denken en je niet het volle pond laten betalen das ook duivensport van de bovenste plank. Thanks Brothers. Het ritje richting België gaat niet door. Tenminste nu niet. Jappie heeft met de man afgesproken dat er wat test jongen richting Friesland komen die zullen waarschijnlijk gebracht worden door duivendirect. Met de afspraak dat we aan het eind van het seizoen wat duiven halen voor de kweek. Mooi gebaar van iemand die kapitalen uit geeft aan goede duiven. Een tipje van de sluier in Terneuzen staat een satelliet hok. Kijk laat Jappie maar schuiven volgens mij is hij vandaag met Jenny naar Duitsland. Om wat valen en rooien te scoren. Ik heb zijn site effe bekeken. En ik meen dat het een naam was die veel in Hindeloopen voor kwam. Dat zijn toch de kleuren waar ik groot mee geworden ben. Hij zal vanavond wel weer op de stoep staan en zeggen zoek er maar een paar uit. Wat een positief weekend is het toch geworden, laat het seizoen maar beginnen zou ik zo zeggen.

 

25 Maart 2017. Werk aan de Winkel.

 

Saco de vakman

 

Saco de meerdaagse fondman uit de Zuid West Hoek met weer een prachtig stukje vakwerk. Natuurlijk met een stukje sluip reclame dat scheelde weer wat in de prijs. Ha ha. Wat hebben we lekker weer. Dan is het geen straf om er vroeg af te gaan. Alhoewel s'morgens de jas nog wel effe aan moet komt het zonnetje erbij is het genieten op de Brouwershof. Om half negen de bijna 100 koppige vliegploeg naar buiten en dan een dik uur knallen met die hap. Inmiddels 1 duivinnetje geruimd i.v.m. met legnood. Kon haar ei niet kwijt. Heb ik eigenlijk in 40 jaar duivensport nog niet meegemaakt. Maar goed het zal niet aan dit duifje liggen hoop ik dan maar. De duifjes staan er goed op maar dat zal bij de meesten wel zo zijn anders kun je beter houtduiven nemen. Ook al een kleine 60 jongen gespeend die kunnen nog niet naar buiten want de Habru spoetnikken zijn nog niet gearriveerd. Moet niet meer te lang duren anders ben ik met los het laten alles kwijt want ze moeten nodig naar buiten. Aan de andere kant er liggen al weer een 60 pap jongen dus aan aanwas geen gebrek. Zaterdag gaan de jaarlingen mee met de eerste opleer vlucht van de afdeling. Volgens mij gaan we naar Heino. Ik heb me nog niet verdiept in het vliegprogramma maar dat zal wel los lopen.  Op naar volgende week zullen we maar zeggen. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind. De weersverwachtingen lijken super te worden maar onze Piet ut Fryslan zit er wel eens vaker naast.

 

17 Maart 2017. We zijn er klaar voor.

 

kleinzoon"Zoon Kampioen A.S.

 

Op de foto een prachtige jaarling uit de lijn van de Niergnies x Zoon Kampioen met veel A.S gehalte waren in vroegere jaren de vaandel dragers van mijn hok op de Brouwershof. Eens kijken of ze het nivo anno 2017 nog aankunnen. Natuurlijk de lat niet te hoog leggen eerst maar eens plaatselijk dan komt de rest vanzelf, hoop je dan maar. Aan de conditie van de duiven ligt het nu nog niet over een paar vluchtjes weten we meer. Inmiddels is het zusje van Boris op de Brouwersdijk gearriveerd. Ze zat bij mensen die er geen tijd en plaats voor hadden. Dus moet Sara de duivenhokken beschermen tegen ongedierte en katten. Om in duiventermen te blijven komt uit de zelfde koppeling. Ha ha. Morgen komt de eerste bonnen koper uit Rotterdam zijn duifjes halen. Hopelijk laat Elmer zijn gezondheid hem niet in de steek en maakt hij samen met zijn vrouw effe een ritje Friesland. Dan is de helft van de bonnen kopers al geweest. Dat is jaren wel eens anders geweest dat er bijna een gehele ronde over heel Nederland uitvloog. De bijna in ruste zijnde Timmerman Saco uit Hindeloopen maakt nog effe een kozijn met invlieg ramen voor me. Dan kan effe een slaapkamer boven worden omgebouwd als duivenhok. ha ha. Want ik ben groot geworden met duiven in een zolderhok. In een koud voorjaar ben je bijna onverslaanbaar tenminste dat was in de tijd met mijn leermeester Jopie op het Noard. En dat lijkt me wel wat. Prettig weekend.

 

5 Maart 2017. Eitjes halen in Meppel.

 

eitjes van de 740/741

 

Vanmorgen al weer vroeg uit de veren om in duiven termen te blijven. Na een ritje Wezep,Houten was nu Meppel aan de beurt. Daar staat een satelliet hok van mij. Dat hebben alle goede liefhebbers die (on)gunstig wonen. Om te kijken of ze daar met hun soort duiven ook potten kunnen breken. Natuurlijk is de werkelijkheid anders maar het hoort wel lekker in de volks mond. In 2014 kwam Gerard Vloedbeld hier wat zomer/late jongen halen hij wou zich verbeteren op de korte vluchten met tegenwind. Het is natuurlijk wel zo dat in voorgaande jaren de duiven met Noord Oost in de wind wel lekker op het klepje vielen. Maar dat was vroeger eens kijken of we dat in 2017 weer kunnen realiseren. De drive is er weer maar duiven blijven vogels en geen robots. Dus dat moet ik maar weer afwachten. Terug na Gerard hij zette de gehaalde duifjes tegen elkaar aan. En begon er in 2015 mee te spelen twee doffertje bleken goede duiven te zijn . De 741 kwam als jong goed maar was een slechte binnenkomer. De 740 deed het als jaarling beter en werd duifkampioen eendaagse fond van rayon 5 Afdeling10. In een rayon met mannen als Panhuis,Coster,Trompetter, Talen, Schra en Vegter en zoon krijg je dat natuurlijk niet kado. Kreeg een mailtje van hem of ik ook belang had voor eitjes van deze doffers. Nou daar rij ik graag effe voor. Wie goed doet,goed ontmoet is hier wel op zijn plaats. Natuurlijk effe bij de duiven gekeken zagen er al goed uit. Gerard heeft maar een klein hokje met twee afdelingen en met 1 invliegklep waar doormiddel van een koker de duifjes naar hun afdelingen gaan de jongen zitten in de volière daar weer voor en kunnen ook via dezelfde koker in hun hok komen. Vernuftig uitgedacht als je niet veel ruimte hebt. Ook mooi te horen dat kampioen Klaas Talen Gerard helpt met woorden en daden( duiven) Jammer genoeg zijn er in deze sport niet veel meer van. Maar ze zijn er nog wel gelukkig om lekker positief af te sluiten. Zo eerst wel weer genoeg van Nederland gezien. Ik ben het liefst thuis of achter huis bij mijn gevleugelde vrienden das mijn wereld.

 

4 Maart 2017. Voorjaarsbeurs te Houten.

 

Voorjaarsbeurs

 

Gezellige drukte op voorjaarsbeurs.

 

Vanmorgen om 9 uur stond de heer Bouma met zijn stoere sport uitvoering van een prachtig Opel type voor de deur. Opvallend is wel dat hij Ferrari rood is, Maar dit terzijde. Nu is Jappie meer een bijrijder dus de oudste broer van Jos Verstappen maar weer achter het stuur. Na anderhalf uur konden wij weer effe een kijkje nemen in Houten. Het was weer gezellig druk. En weer vele bekende tegen gekomen. Dit keer veel boek werken mee genomen. Mooie verzamelwerken van Pipa, de Duif en Eyerkamp. Vindt ik persoonlijk prachtig en nog een Pipa kalender gescoord voor mijn werkplek. Kijk dat Workummers gek aanstekers zijn is wel bekend. Ik weet niet of dit goed Nederlands is. Maar vrij vertaald overal een dolletje van maken. Blijkt wel weer met koffie drinken. Mijn kalende vriend kwam met koffie en een gevulde koek. Maar als je al 3 weken vloeibaar voedsel krijgt is een gevulde koek een moeilijk te nemen hindernis. Dus nu had hij twee ha ha. Om half twee hadden we alles wel gezien en werd weer richting Fryslan geraced. Drie uur waren we weer thuis en konden de vliegduiven het luchtruim weer verkennen. Vandaag had de havik een snipperdag dus de duifjes konden relaxed hun rondjes maken. Na alles te hebben schoon gemaakt en hun voer beurt te hebben gehad waren de kwekers aan de beurt. Allemaal in de korf gezet. Hierna de vloer van mest ontdaan. De vloer gedesinfecteerd met chloor. En daarna droog gemaakt met de brander. En van een laagje schelpenzand voorzien. Hierna na (de duiven)ze allemaal een pil tegen wormen opgestoken. Diegene die op eitjes zitten konden allemaal terug in het hok en diegene die op jongen zitten blijven een nachtje in de korf. De broedschotels met de jongen staan in de achterkamer bij de centrale verwarming en kunnen morgen gelijk met hun ouders weer terug in het hok. Ik heb dit al eens eerder gehad met een uitgestelde natour vlucht toen waren het allemaal pap jongen. Die ik nog effe met brinta heb bij gevoerd en zaten mooi onder moeders antieke theemuts. Nu zijn het jongen die net geringd zijn. Dus dat kan zo wel even. Je moet er wat voor over hebben om ze gezond te krijgen en te houden. Duivensport mooie hobby. Is hier wel op zijn plaats. Over tien dagen dit ritueel weer herhalen en moeten ze weer schoon zijn. Daarna nog effe mest opsturen na Nanne en dan kunnen we zeker zijn dat dit probleem is verholpen. Zo nu eerst weer aan de appelmoes ,aardappel puree en goed bord vla want het maagje begint vreemd te doen. Het was weer een lange dag in duivenland.

 

3 Maart 2017.  De puntjes op de i.

 

Nanne in actie

 

Duiven expert Nanne Wolf in actie

 

Een mooie korte werkweek gehad met donderdag en vrijdag vrij. Nu ben ik al verwend met s'morgens half acht beginnen en half twee wer  thus. Is natuurlijk perfect voor mijn gevleugelde vrienden. Nu stond ik nog op winterstand en de duiven ook met alleen s'middags verzorging. Maar nu is de geboorte golf uit gebroken op de hokken van de brouwershof dus zal in de vroege morgen ook voer en water in de hokken moeten worden gebracht. Geen probleem de wekker effe een kwartiertje eerder zetten en dat probleem is ook weer opgelost.

Was ik een week of wat geleden aan de beurt om medisch effe te worden nagekeken. Nu waren de duifjes aan de beurt. Gisteren de 100 koppige vliegploeg een prikje met paramixo entstof en het hele zooitje ontluisd. Nog effe kwasten met pokken entstof en alles kon weer op het nest. De para enterij laat ik maar achterwege. Dit heeft te maken met de uitslagen van de microscoop van Nanne. Vandaag dus met de blauwe Ferrari naar Wezep. Gewapend met 3 zakjes mest en 6 duifjes op de achterbank werd de reis aanvaard. Moest er 11.45 uur zijn en de blauwe Ferrari werd om 11.30 uur tot stil stand gebracht op de Zuiderzeestraat waar Nanne zijn praktijk bevind. Eigenlijk denk ik wel eens waar ben je mee bezig wat kost deze hobby veel tijd en geld. Ik heb van beide genoeg. Maar Jappie heeft van beide meer ha ha. In April gaan we onze bonnen inleveren en duifjes halen. Jappie had al effe geïnformeerd wat de jongen kosten, dat wordt effe zijn oude sok legen. En mocht dit niet genoeg zijn pas ik effe bij vriend. Dus daar ligt het niet aan. En een mooie auto voor de deur en een lange dure vakantie is ook aan mij niet besteed. Ik vermaak me prima zo. Ondanks een ongunstige ligging, een dik uur rijden om bij een duivenarts te komen. En een dikke 3 kwartier rijden om voer en bijproducten te halen. Het zij zo. De vliegduiven staan er prima op geen afwijkingen in mest en uitstrijkjes. Dat had ik eigenlijk ook wel verwacht ze zien er perfect uit. Zegt natuurlijk nog niets over de te verwachten vlieg prestaties. Maar het geeft de burger moed. Is het niet. De kweekers hebben het iets lastiger met al dat water in de open volières. Hier werd een kleine geel besmetting gevonden. Als de jongen 4 dagen zijn kan er hier ook gekuurd worden met  Ronidazol 10 % En in de mest eitjes van de spoel worm. Geen paniek eitjes zijn nog geen wormen dus tijd zat om dit op te lossen. Er een pil in en dit na 10 dagen herhalen was het advies van Nanne. Dan gaan we dat maar effe doen. En de brander zal weer effe van stal moeten worden gehaald. Is eigenlijk een hobby van mij al heeft het jaren geleden genoeg gekost. Boris mijn trouwe vier voeter heeft de strijd moeten staken en had toch een zware hersenbeschadiging en heb hem helaas moeten laten inslapen. Heb effe een traantje gelaten maar gelukkig hebben we de foto's nog zegt een collega van mij te pas en te onpas. Deze collega woont in Wijckel en daar had de steenmarter zijn kippenhok vakkundig geruimd. Dus Pieter en Harry effe op letten daar want je moet hem niet in je duiventil krijgen dat zou zonde zijn voor jullie puike duivenvolkje aldaar.

 

 

21 Februari 2017. Hoera weer pijn vrij.

 

De kaakchirurg

 

Twee weken geleden in het ziekenhuis geopereerd door de kaakchirurg na vele zenuwontstekeningen in zowel boven als onderkaak de knoop maar door gehakt. Zat vaker bij de tandarts c.q. kaakchirurg dan bij de kapper. Dus alle kiezen en tanden verwijderd. Helaas ging dat niet helemaal zoals het moest met een grote bloeding en een gat in kaak en neusholte zodat we er een nachtje moesten blijven. Lekker die pijnstillers je kan gewoon door een muur heen lopen zonder dat je het voelt. Gisteren de 48 hechtingen verwijderd. En nog stukjes bot die door het tandvlees heen kwamen er uit gehaald. Dit gebeurde zonder verdoving en dat was nog effe billen knijpen. Als alles weer wat genezen is moeten de implantaten er nog in en kan mijn mooie nieuwe gebitje er weer op. En klaar is kees. Laat het seizoen maar beginnen. Heb diverse keren een duif laten naaien door Doeke maar met een duif heb je het gevoel dat ze helemaal geen pijn voelen. Dan zijn duivenmelkers maar watjes. Ha ha. Kon gelukkig zelf de duifjes van water en voer voorzien getooid met een zeer duur mondkapje uit een auto spuiterij want je moet er geen rotzooi in krijgen en dan is een duiven hok nou niet de steriel ste omgeving. Gelukkig kwam sportvriend Jan Valk uit Joure nog effe langs. En een goeie eigenschap van Jan en hij heeft er vele, is dat hij het wel pratende houd en jezelf niet zoveel hoeft te zeggen en dat kwam mij wel goed uit. ha ha. Jan weet Workum wel te vinden de pipa man uit Joure Theo heeft er meer moeite mee. Maar wat in het vat zit verzuurd niet zeggen ze wel eens op Urk. En zo is het. Mooi de tijd gehad om de duiven te koppelen en los te laten. Ik woon nu een dikke 20 jaar op de brouwersdijk en nooit last gehad van roofvogels maar nu in 1 week 3 keer de havik er in gehad de duiven zaten in de bij keuken en bijna in de woonkamer en dat was wel heel apart. Tot nu toe geen schade maar je kunt erop wachten dat hij straks 1 te pakken heeft. Nu zijn dit de duiven die ook de gehele winter los zijn geweest dus die zijn in goede vlieg condities. Maar ik heb nog een hokje met vliegduiven en die zijn na september nog niet los geweest. En ik denk dat veel gevaarlijker is om los te laten. Maar ja die zullen er toch ook een keer uit moeten. Nu zijn het voor bijna 99% jaarlingen waar ik nog niet veel van weet, maar er zit zo op het oog leuk spul bij. En die wil ik eigenlijk niet verspelen aan een roofvogel is het niet. Voor zover het medische en duiven nieuws.

 

26 Januari 2017. De eerste jonkies uit het ei.

 

 

 

De eerste eitjes zijn uitgekomen zal wel niet een geboorte golf worden want het is eigenlijk een bejaarden huis wat ik als eerste gekoppeld heb met oude vliegdoffers van 12-11-10 jaar oud zitten allemaal gekoppeld aan rechtstreekse Adjes die van 2010 zijn dus ook deze duiven beginnen al op leeftijd te geraken. Maar elk jonkie uit deze koppelingen zijn welkom. Ben er altijd zuinig op geweest dus daar kan het niet aan liggen. De vader van de "Blauwe Niergnies"was ook al 12 jaar oud toen ik deze op een bonnetje bij Comb v/d Veen de Jong Tjerkwerd vandaan haalde. Er lagen toen twee jongen bij een kras en een blauwe. Durk vertelde me dat zijn beste jonge duif van vorig jaar uit dezelfde koppeling kwam. Met drie eerste prijzen in de club en drie keer kop in groot verband met een eerste en vele minuten los. Ik had maar 1 vraag aan Durk wat voor kleur had deze duif. Durk antwoordde : een blauwe. Dus ging de blauwe in het korfje richting Workum. Vloog als jaarling een eerste in de afdeling vanaf Niergnies  van daar zijn prachtige naam. En werd 1 van de stamvaders van mijn hok. Inmiddels de andere kweekkoppels ook bij elkaar gedaan. Met die verstande vrije koppel keuze na 3 dagen heeft bijna elke doffer een duivin te pakken. En als ik het zo bekijk had ik het zelf niet beter kunnen doen. Nu sluit ik ze op tot dat er eitjes zijn dan weet ik zeker dat de jongen van hun zijn. En laat ze dan weer voorzichtig los. Niet allemaal tegelijk want dat kost meestal eieren. Deze week ook de 50 jaarling doffers op de hokken gezet deze moeten eerst maar eens een nestbak uitzoeken. Als ze allemaal een nestbak hebben gepakt dan gooi ik er 50 duivinnen bij en ook deze mogen zelf een duivin uitzoeken. Ben er nog niet over uit dat ze een jonkie groot mogen brengen of dat ik na 10 dagen de eieren er onder weg haal en dan op droog dubbel weduwschap beginnen. Over de koppel datum ben ik ook nog over uit. Moet ik nog effe bekijken wat goed uitkomt. Boris mijn waakhond knapt weer mooi op. Zit aan de prednison en had gisteren Jappie bijna al te pakken die 20 zakjes A.S Teurlings voer voor me gehaald had uit Berlikum.

Kan ik weer een maandje vooruit ha ha.

 

13 Januari 2017. De eerste eitjes in de broed pan.

 

de kelners van de vorst.

 

De eerste 12 koppels hebben eitjes. Er zijn er al paar gesneuveld maar dat mag de pret niet drukken. Er zullen er ook wel een paar onbevrucht zijn dat zien we wel als ze van de eieren aflopen. Als ik alles gekoppeld heb zijn er 82 koppels dus er komen als het goed is nog jongen zat. Maar uit bepaalde koppelingen heb je natuurlijk liever dat het goed gaat maar meestal zijn de eieren die sneuvelen of onbevrucht zijn. Maar goed ze komen nog wel eens op eieren dus dan wordt het maar iets later dat ik jongen heb uit die koppels. Niets hoeft alles mag.Wat wel moet is dat mijn jaarlingen die vier natour vluchtjes hebben gehad goed aan de tand worden gevoeld wat wedvluchten en prestaties betreft. Er zijn nog 100 over van de 118 jongen waar ik vorig jaar mee begonnen ben. Zijn het allemaal goeie, was dat maar waar en om er nu een heleboel uit te selecteren heeft ook weinig zin. Want wie het weet mag het zeggen. Ik heb 41 jaar duiven en hoe vaak heb je een goed gevoel bij een bepaalde duif en hij/zij blijkt niets waard te zijn. En een ander die je altijd onder gewaardeerd hebt de pannen van het dak vliegt. Das ook duivensport. Vroeger kocht ik her der bonnetjes van goede liefhebbers omdat ik ergens was waar geen kip op die bonnen bood. Vorig week nog 25 weg gegooid.  Er waren er bij die al meer dan 10 jaar oud waren. Zal wel een klein maand loontje gekost hebben ha ha. Maar een hobby mag wat kosten bij de Eén wat meer als de ander ik hoor bij die ene categorie die heel wat penningmeesters blij heeft gemaakt.  Tegenwoordig koop ik samen met Jappie bonnen van 1 bepaalde liefhebber we hebben er al een hand vol maar er staan op bepaalde duiven sites in België en Nederland nog een paar waar we ook nog voor gaan. Vertel later wel eens op mijn site waar we heen gegaan zijn. Moet een beetje spannend blijven voor mijn lezers is het niet. Ik heb de route planner er effe bij gehad het is drie en half uur rijden. Wat mijn bonnen betreft zijn het dit jaar maar 2. De geschonken bon in Workum bracht 100 euro op en gaat naar een goede bekende. Dus dat zit wel snor. De tweede bon staat op Duivennet van de P.V de IJsselmeervliegers op Urk. Staat een leuk stukje op met veelal oude glorie maar ik probeer weer snel terug te komen aan het front al is het eerst maar plaatselijk.

 

Hanjoo de Groot de Jong, Workum. Bon voor een jonge duif 2017 in overleg.

Vliegend in de afdeling Friesland met duiven waar de Ad Schaerlaeckensduiven de boventoon voert, let wel alles rechtstreeks gehaald bij A.S.. De uitslagen die Hanjo behaald is werkelijk ongelofelijk, als je de eigen site bekijkt zie je de mooiste uitslagen van de laatste jaren waaronder diverse afdelingsoverwinningen binnen de afdeling Friesland. 1e Maaseik 26.046 duiven, 1e St. Ghislain Hornu 15.558 duiven, 1e St. Ghislain Hornu 14.164 duiven, 1e Hannut 13.761 duiven, 1e Venlo 12.341 duiven, 1e Nijmegen 7.700 duiven, 2e Maaseik 16.180 duiven, 2e St. Ghislain Hornu 26.495 duiven, 4e St. Ghislain Hornu 26.495 duiven etc. etc. Er wordt nu niet meer voor het Generaal kampioenschap gespeeld, maar alleen nog voor mooie uitslagen: ik noem U er een paar van het seizoen 2009-10-11 12: Wavre tegen 1.026 duiven plaats 1-3-4-5-7-8-12-13-14-15 etc., Hasselt tegen 1.348 duiven plaats 3-5-6-7-8-14-16-17-18-19 etc. Zutphen tegen 1.754 duiven plaats 2-5-6-7-12-14-34-46-59-66 etc. Boxtel tegen 1.535 duiven plaats 8-9-10-11-12-24-29-37-38-40-44 etc. Pommeroeul 1.303 duiven plaats 3-5-8-14-69-94-101-104 etc. Alle kweek- en vliegduiven zijn te bewonderen op hun eigen site: http://www.hanjoo.nl Neem gerust een kijkje op de site en overtuig U van de klasse van deze schenking. In 2014 alleen de Vitesse in het geheel mee gevlogen en een paar Midfond vluchtjes was wel 1e hok 1e aangewezen en 2e duif kampioen op de Vitesse. In 2014 is het hokbestand nog versterkt met jongen van de beste Midfond duif van Nederland “WINGS” van de vrienden W. Vink en Zn. uit Noordwijk, en uit het superkoppel van Japie Heremans Bouma, en in 2015 samen met duivenmaat Japie Bouma enkele versterkingen gehaald bij de top van België en in 2016o.a. bij Theo Pander Joure. Wie oh wie gaat er naar Workum voor een top-duif…..Mensen een topper……..

 

 

 

8 Januari 2017. Paniek op de Brouwersdijk.

 

Boris

 

Zins een maand of 3 een prachtige pup een kruisings product tussen een hoog potige Jack Russel en Mechelse Herder. Wie wel eens bij Leo Heremans is geweest weet dat Leo ook een Mechelse herder in een ren heeft zitten. Deze ren oftewel de deur zit gekoppeld aan zijn alarm systeem. Gaat deze af gaat het deurtje open en geloof me dan wil jij niet achterhuis bij zijn duiven hokken zijn. Het is een handen bindertje maar dat maakt het extra leuk. The Police zong er al over : Every move you make , I'am watching you. Zo was Boris ook tot vorige week zaterdag morgen. Hij kwam sloom en zeer onstabiel uit zijn benz. Na het een tijdje te hebben aangekeken ga je je dingen afvragen. Mijn eerste gedachte was muizen vergif. Dus dieren arts gebeld en deze heeft hem een braak middel gegeven en alles kwam er uit. Ook deeltjes van tarwe en gerst en honden voer. Zondag nog zieker weer naar de dierenarts deze verwees me door naar een dierenkliniek in Leeuwarden. Dus daar naar toe voor nader onderzoek een bloed onderzoek. En röntgen foto's van zijn rug en achter poten. Ook daar niets op te zien. Daar deden ze een stolling test om aan te tonen of hij daad werkelijk vergif had gehad. Bleek negatief. Dan begin je de week weer een beetje terug te halen wat was er nog meer gebeurd. En ja hij had wat ongelukjes gehad wat een jonge hond wel eens meemaakt mee maakt om volwassen te worden. Waarbij een houten veger op zijn kop en een val van de bank deel uit maakte. Inmiddels was het woensdag  en Boris lag aan het infuus want hij hield het eten er niet in. Ook in Leeuwarden wisten ze het niet meer. Dus verwezen ze me naar een dierenkliniek in Ommen. Deze waren gespecialiseerd in intern onderzoek. Dus ook nog maar een ritje daar naar toe. Een scan van zijn lichaam en kop gemaakt maakte veel duidelijk. Een zware hersenschudding was de diagnose. Een prednison kuur en een antibraak middel heb ik mee gekregen dus Vrijdag middag hem weer opgehaald en moet veel rusten. Het zijn net mensen. Ze zeggen wel eens je moet met je duiven niet te veel bij een dierenarts komen wat kosten betreft maar met een hond weten ze ook wel iets in rekening te brengen. Ach het is maar geld, hopelijk red hij het dat zou een genoegdoening zijn. Voor de mensen die er veel zorg aan hebben besteed. En mezelf je gaat je er toch een beetje aan hechten en dat is met duiven toch net even iets anders.

 

2 Januari 2017. Het seizoen gaat beginnen.

 

happy new year

 

 

 

Deze prachtige Nieuwjaars groet kreeg ik van sportvrienden uit Marokko. mooi man.

 

 

Inmiddels de eerste 12 kweekkoppels bij elkaar gezet. Het zijn mijn beste oude vliegers gekoppeld tegen de rechtstreeks ad Schaerlaeckens duivinnen. Heb dit eigenlijk nog nooit eerder gedaan. Maar nu heb ik zelf jongen nodig voor de opbouw van mijn hok. Voorheen gingen de rechtstreekse Adjes tegen elkaar aan. Deze waren beter verkoopbaar. Als dit een beetje goed gekoppeld is zet ik weer 12 kweekkoppels bij elkaar maar dan mijn beste oude vliegduivinnen tegen de rechtstreeks Schaerlaeckens doffers. Dus omgekeerd. Ben benieuwd hoe de kweek gaat verlopen. De duiven zien er perfect uit. Heb niet bij gelicht of voor-gekoppeld ik laat de natuur zijn gang gaat. Ik maak me niet druk over het leggen van het eerste ei wat me wel uitmaakt is dat ze bevrucht zijn. Overleggen komt hier ook niet in het woordenboek voor. De zomerjongen vliegen nog elke middag uit. Deze moeten bijna gescheiden worden want er beginnen zich koppels te vormen. Op zich zelf niet verkeerd maar ze hebben nog geen broedbakken. Deze komen er aan. Dus de jeugd moet nog effe geduld hebben om voor nageslacht te zorgen. In Februari moet ik onder het mes is een stevige ingreep dus wil alles voor die tijd een beetje op orde hebben. Ik hoop dat water en voer geven geen probleem wordt. Anders moet ik mijn neefje Martin of mijn grote vriend Jappie effe lief aan kijken want praten zal eerst wel effe uit de boze zijn. Het zwarte schoolbordje en de witte krijtjes liggen al klaar. ha ha.

N