Historie

Met de duivensport werd begonnen in 1976 waar een koppeltje duiven werd verkregen van Harry de Jong Wijckel, lid van de beruchte combinatie Groonstra Balk deze werden gehuisvest in een hokje waar voorheen sierduiven waren gevestigd. Het toeval wou dat na de verhuizing van Balk naar Workum waar vader lief boekhouder
was op de kaasfabriek naast een duivenmelker een huis werd gekocht. De link was snel gelegd Buurman Jopie Nijenhuis vroeg of ik er ook iets voor voelde om hem te helpen met het verzorgen van zijn duiven en dat was niet tegen dovemans oren gezegd en de Combinatie Nijenhuis-de Groot was geboren.

Al in 1977 werd direct succes geboekt de 77-123614 speelde in de club 15 min los in de club en werd als eerste afgevlagd in de Afdeling Friesland tegen 12.341 duiven.

 

 

De 50 jarige Jopie Nijenhuis en de 13 jarige Hanjo de Groot voelde elkaar goed aan en het leek wel een vader en zoon combinatie want de successen in club en rayon waren super te noemen. In die tijd werd er keihard gevlogen met nazaten van Jan Pot Utrecht ook op tentoonstellingsgebied werden goede resultaten geboekt.

Jopie was een eerlijke nuchtere man met veel kijk op de duivensport en leerde de jeugdige Hanjo de fijne kneepjes van de duivensport. En had er veel plezier in om zijn niet geringe kennis over duiven te delen met de jeugdige Hanjo die op zijn beurt weer een snelle leerling was en veel gevoel had voor goede duiven en verzorging en soms de meester verbeterde met woord en daad. Met 16 weduwnaars en 25 jonge duiven werd de strijd aangebonden met Pier Venema die in die tijd onverslaanbaar was.

In 1982 werden de Rooie Appie’s aan de stam toegevoegd via Bennie de Vries en opnieuw werd  de Nijenhuis-de Groot trein gelanceerd. Met als grote vaandeldrager de “Vale Homo” 84-616137een kruising tussen het Jan Pot soort en het soort van de Rooie Appie’s van Freek Romijn uit Twello; deze doffer wist in 4 weken tijd maar liefst 3 eerste te spelen in de club en rayon en in de Afdeling Friesland een 1e St.Ghislain tegen 15.558 duiven, 1e St.Ghislain tegen 14.164 duiven en een 5e Sittard tegen 17016 duiven ook broers van deze geweldenaar speelden de pannen van het dak met vele eerste prijzen in club en rayon. De “Vale Homo” werd voor veel geld gekocht door Jan Hermans (de duif) en werd getransfereerd naar Taiwan.

Hieronder ziet u (v.l.n.r) de vader, de moeder, de tante en de broer van de “Vale Homo”; stuk voor stuk topduiven.

77-123699
vader van de homo

vloog zelf 3 eersten
en was duifkampioen
Midfond van het
Rayon de kuststrook
de moeder
van de homo.
Geweldige kweek-duivin.
Moeder van vele
eerste prijs winnaars.
100% Freek Romijn

Rooie Appie soort
79-166555
tante van de homo
was duifkampioen
jonge duiven in 197984-616104
broer van de homo

beste vitesseduif
in 1985
in de club

Hieronder ziet u nog 3 duiven waar wij erg succesvol mee waren.

De Vale Super Kweker.
Hij is o.a. de vader
van de 84-129

en 84-130.
 
Zoon van de
 “Vale Super Kweker”
Won 3x een 1e
in de vereniging

Zoon van de
“Vale Super Kweker”
Won 3x een 1e
in de vereniging

De mooiste doffer van de T.T. 1982. Rayon “de Kuststrook” met de 79-166559 speelde ook nog een 1e Noyon in het Rayon.

In 1988 werd de Combinatie opgeheven want Hanjo ging op eigen benen staan. De duivensport werd op een laag pitje gezet en nu was z’n andere grote hobby aan de beurt de voetbalsport waar Hanjo als rechtsbuiten menig linksback van de tegen party had dolgedraaid en in die tijd speelde Workum nog tweede klas KNVB en moest aangetreden worden tegen HHC Hardenberg, WHC Wezep, Harkemase Boys, O.N.S Sneek, nu in deze tijd allemaal hoofdklassers.

De knappe jongen tweede van rechtsonder is Hanjo de Groot.

Maar in 1994 kwam de duivenkoorts weer boven drijven en werd weer serieus de duivensport opgepakt. Er werd een ronde late jonge duiven van grootste kampioen die Workum ooit kende Pier Venema gekocht met geweldige Janssen afstamming via J.C de Zwart en Tiny van Herpen  en ook werd een ronde late jongen bij Klaas Wijnsma, Leeuwarden was ooit nog eens beste liefhebber van Nederland (WHZB) waaronder 2 jongen van “Vale Arie” 93-1720409, 1e NPO Troyes, die later voor veel geld werd verkocht aan Pieter Veenstra en om gedoopt tot: “Red Pearl”.

Dat dit geen verkeerde keuze was bleek wel toen er 1995 begonnen werd met de jonge duiven toer waar in de club 1e hok, 1e aangewezen en 1e duifkampioen werd gewonnen en waar op een attractie vlucht zelfs een fiets werd gewonnen. Met een kruising van de Venema en Wijnsma duiven

In 1996 werd er een vrijstaande woning gekocht op de Brouwersdijk met een riante tuin en na dat alle duiven waren overgewend terdege rekening worden gehouden met deze duivenmelker. Aangezien de over gewende duiven vaak vele minuten verspeelden op het oude adres om later op de brouwersdijk te landen maar met de jonge garde was het een ander verhaal en er werd weer super gespeeld met als mooiste een 1e Maaseik in Afdeling Friesland’96 tegen 26.046 duiven

Ook werd er in 1996 een ronde jongen gehaald bij de Combinatie Van der Veen – De Jong Tjerkwerd onverslaanbaar met hun superduiven van Ad Schaerlaeckens in club en rayon en zelfs vele malen op het ere schavot van de gehele afdeling.

Nu was de interesse getrokken van de man die met zijn scherpe pen en zijn eerlijke oordeel over de duivensport menigeen verraste, Ad Schaerlaeckens uit Baarle Nassau

In 2001 werden de stoute schoenen aangetrokken en werden er twintig eieren gehaald uit Baarle Nassau. Helaas waren 4 niet bevrucht en Ad zou Ad niet zijn om te zeggen haal volgend jaar maar nieuwe eitjes. Ook die werden met veel plezier weer opgehaald bij A.S. Helaas sloeg een zware burn out roet in het eten en moest rustig aan worden gedaan met werk en duiven daarom werd in 2002 een beroep gedaan op Douwe de Jong om in combinatie te vliegen. Wel werd besloten niet meer voor het Generaal kampioenschap te spelen zodat er de laatste jaren geen duiven meer op de fond worden gespeeld. Maar de combinatie geniet in volle teugen van het Vitesse, Midfond en jonge duiven spel waar zij vaak de te kloppen mannen zijn.

Nu in 2010 worden er weer eieren gehaald bij Ad Schaerlaeckens om hun duivenkolonie naar een nog hoger peil te tillen.

Roger de Vrij – Ad Schaerlaeckens –
Hanjo de Groot  (v.l.n.r)
Hanjo keurt de 09-6345111″De Gueret”;
10e Nationaal van geheel België tegen 14.400 duiven aan de koffietafel bij de Gebr. Maegh in Rykevorsel.
Ook de eitjes van deze topper gingen mee naar Workum

Zou dit lukken, de tijd zal het leren maar wat blijft het een prachtige hobby.

In 2013 moest ik afscheid nemen van mijn trouwe hokverzorger Douwe de Jong.

Na een ongelijke strijd moest ik afscheid nemen van Douwe de Jong

De drijvende kracht van de duiven Comb de Jong- de Groot

Naar Huis

Het is voorbij
je hoeft niet langer lijden
Hij heeft zich over je ontfermd.
Het werd te zwaar voor jou
en wie je begeleidden
je wordt niet meer door pijn getergd.

Je mag naar Huis
zoals je duiven kwamen
dit was voor jou de laatste vlucht
Hij kende zijn duiven
en noemt hun namen
Hij kijkt gedurig naar de lucht.

Ik moet je gemis
nog gaan verwerken
en wennen aan je lege plek.
We vragen Hem
om mij hierin te sterken

Je mag naar Huis
het is je eindbestemming

       Je bent al zo dichtbij, vlak bij je duivenhok
je rust nog even uit
in onze afscheidskring

Dag gouden hokverzorger van me,

Dag duivenvriend van me,

Ga nu, Hij wacht je op.

Reacties zijn gesloten.